ua en ru

Президентський законопроект про прокуратуру скоротить кількість співробітників прокуратури, - ПР

Ініційований Президентом України проект закону "Про прокуратуру", який на сьогоднішній день знаходиться на розгляді Венеціанської комісії, дозволить скоротити чисельність співробітників українських прокуратур, а також дасть можливість позбавити прокуратуру від виконання невластивих їй функцій. Про це заявив народний депутат України з фракції Партії регіонів Віталій Журавський, виступаючи в парламенті, передає кореспондент РБК-Україна.

"Законопроектом (в редакції Президента України) передбачається ліквідація функції так званого загального нагляду, а значить, прокуратура буде позбавлена повноважень здійснювати перевірку дотримання чинного законодавства, починаючи з будь-якого малого приватного підприємства і аж до Кабінету міністрів, не зможе самостійно виявляти порушення законів, проводити по ним досудове слідство, наглядати за цим наслідком і одночасно підтримувати по ньому державне обвинувачення. Тобто за умови прийняття поданого Президентом законопроекту, прокуратура не буде виконувати не властиві їй функції. Це стосується і функцій прокуратури щодо досудового слідства", - сказав Журавський.

Також він відмітив, що "проектом не передбачено існування слідчих підрозділів та спеціальних прокуратур - природоохоронних, військових транспортних та інших".

За словами Жкравского, сьогодні в прокуратурі працює більше 15 тис. чоловік і "в разі прийняття згаданого законопроекту, ця чисельність зменшиться і, відповідно, навантаження на державний бюджет".

"А ті, хто залишаться в прокуратурі, пройдуть конкурсний відбір і будуть мати кращу соціальну захищеність", - заявив нардеп.

Журавський впевнений, що законодавча ініціатива Президента посилює статус прокурора, "позбавляє його залежності від всіх гілок влади і будь-якого політичного впливу".