ua en ru

Алієв переміг на виборах Президента Азербайджану, - попередні дані

За попередніми даними Центральної виборчої комісії Азербайджану, діючий Президент республіки Ільхам Алієв з 84,94% (556 тис. 826 голосів) отримав перемогу на виборах глави держави.

За попередніми даними Центральної виборчої комісії Азербайджану, діючий Президент республіки Ільхам Алієв (на фото) з 84,94% (556 тис. 826 голосів) отримав перемогу на виборах глави держави.

Раніше повідомлялося, що, за даними Центрвиборчкому, активність виборців в ході голосування на президентських виборах склала 72,31% (3 млн 720 тис. 643 виборці). Всього ЦВК Азербайджану зареєструвала 5 млн 145 тис. 643 виборці.

Виборчі ділянки відкрилися о 8:00 (6:00 за київським часом) і закрилися о 19:00 (17:00 за київським часом).

Неурядова організація (НУО) "Альянс співпраці" оприлюднила попередні результати exit-poll, проведеного серед населення у зв'язку з президентськими виборами в Азербайджані, згідно з яким діючий Президент Азербайджану Ільхам Алієв перемагає з 83,89% голосів.

У президентських виборах в Азербайджані беруть участь десять кандидатів: голова партії "Ені Азербайджан", діючий Президент республіки Алієв, голова партії "Умід" Ігбал Агазаде, самовисуванець Захид Орудж, голова Партії єдиного народного фронту Азербайджану Гудрат Гасангулієв, голова партії "Сучасний мусават" Хафіз Гаджієв, голова Соціал-демократичної партії Азербайджану Араз Алізаде, голова Партії національного відродження Фарадж Гулієв, представник Національної ради Джаміль Гасанли, голова партії "Адалят" Ільяс Ісмайлов і голова Демократичної партії Азербайджану Сардар Джалалоглу.

Прийшовши до влади у 2003 р. незадовго до смерті свого батька Гейдара Алієва, який з паузою в кілька неспокійних років керував Азербайджаном ще з радянських часів, 51-річний Ільхам має можливість гасити невдоволення завдяки припливу нафтодоларів. Критики вказують на придушення у країні будь-якої опозиції і незалежних ЗМІ.

Як повідомлялося напередодні, в Азербайджані головний редактор газети, що виходить талишською мовою, Гілал Мамедов, відомий як автор популярного відеоролика "Давай, до побачення", був засуджений до п'яти років позбавлення волі.

Завдяки великим запасам нафти і газу, Азербайджан з його населенням у 9 млн осіб потроїв свій ВВП за останні 10 років. Чималу частину із цих багатств з'їла корупція, але рівень життя простих азербайджанців, тим не менш, явно підвищився.

У середині вересня Азербайджан підписав контракти про продаж газу європейським покупцям, запропонувавши альтернативне Росії джерело постачань. Повідомлялося, що державна нафтова компанія Азербайджану постачатиме газ, що видобувається на родовищі "Шахденіз", компаніям 9 країн. У рамках цих угод азербайджанський газ поставлятиметься до Туреччини, а звідти - до Європи.

За всю пострадянську історію Азербайджану у країні не було виборів, визнаних міжнародними спостерігачами вільними і справедливими.

У 2009 р. Ільхам Алієв змінив конституцію шляхом референдуму, скасувавши обмеження, що дозволяло йому обиратися не більше ніж на два терміни поспіль.

Зазначимо, що чинний Президент Ільхам Алієв балотується на черговий, третій за рахунком термін. Для перемоги в першому турі претенденту потрібно набрати більше 50% голосів. Ільхам Алієв, який править Азербайджаном із 2003 р., у 2008 р. переобирався на другий термін, набравши, за офіційними даними, близько 89% голосів.