ua en ru

У президента закликали Кабмін створити орган з напрацювання позовів до РФ

У президента закликали Кабмін створити орган з напрацювання позовів до РФ Фото: Ірина Луценко (УНІАН)

Відповідний орган запропонував створити президент

Кабінет міністрів має якнайшвидше створити міжвідомчий орган для висунення позову до Російської Федерації за збитки, нанесені Україні. Про це повідомила представник президента у Верховній раді, народний депутат Ірина Луценко , передає кореспондент РБК-Україна.

"У законі по реінтеграції Донбасу було запропоновано президентом створити консолідований орган з напрацювання єдиної консолідованої скарги проти країни-агресора за ті злочини, матеріальні і економічні збитки, нанесені Росією при окупації Криму і Донбасу. Президент закликає Кабмін та народних депутатів долучитись та якнайшвидше створити цей консолідований орган для того, щоб ця консолідована скарга була напрацьована", - повідомила Луценко.

Нагадаємо, 10 серпня Україна подала міждержавний позов в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) проти Росії за порушення прав українських політв'язнів. У заяві були описані порушення щодо 71 політв'язня на 130 сторінках з близько 3 000 сторінок додатків.

23 серпня ЄСПЛ зобов'язав уряд Росії поінформувати суд про стан здоров'я українських політв'язнів Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра Усейна Куку і Сергія Літвінова. За словами глави Міністерства юстиції України Павла Петренка, РФ повинна до 5 вересня надати інформацію про стан здоров'я цих політв'язнів.

28 серпня ЄСПЛ зареєстрував нову міждержавну заяву України проти Росії. Справа стосується затримання і судового переслідування українських громадян за різними кримінальними звинуваченнями; зокрема, порушень прав українців, які незаконно утримувалися або утримуються в окупованому Криму і Росії.