ua en ru

У президента пояснили, чому Рада звернулась до РНБО щодо санкцій

У президента пояснили, чому Рада звернулась до РНБО щодо санкцій Фото: Ірина Луценко (РБК-Україна)

Луценко підкреслила, що перед виборами Україна має бути захищена від російських фейків

Представник президента в парламенті , народний депутат Ірина Луценко пояснила, чому Верховна рада звернулась до Ради національної безпеки та оборони щодо запровадження санкцій проти телеканалів "112 Україна" та NewsOne. Про це вона сказала журналістам, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, нардеп пояснила, чому саме парламент розглядав питання обмеження роботи телеканалів, а не Національна рада з питань телерадіомовлення.

"Справа в тому, що український народ через народних депутатів вимагає контролювати це питання, розібратися з цими гібридними проявами російського втручання у внутрішню безпекову ситуацію в Україні", - сказала Луценко.

Вона підкреслила, що перед виборами Україна має бути захищена від російських фейків.

"Це питання - частина безпекового простору. Власне тому нардепи так активно проголосували звернутись до РНБО. Рада національної безпеки і оборони може викликати Нацраду, вислухати аргументи і прийняти рішення. Ми закликаємо РНБО активізуватись у цьому питанні. Адже ми наближаємось до виборів і нам потрібно розуміти, що Україна буде захищена від російських фейків", - повідомила нардеп.

У свою чергу заступник глави фракції БПП, народний депутат Олексій Гончаренко заявив, що відмовився від голосування за звернення до РНБО. За його словами, такий підхід щодо закриття телеканалів рішенням парламенту неприпустимий у розвинутих країнах.

"Я не голосував з двох причин. Це не питання українського парламенту. У нас є Нацрада з питань телерадіомовлення, у нас є суд. По-друге, я не можу поставити знак рівно між каналом NewsOne та "112". Один вважаю антиукраїнським, про "112" я так сказати не можу. В цій історії зі ЗМІ потрібно бути обережніше. Сьогодні такий парламент і така історія, а завтра буде інший парламент, і йому не будуть подобатись інші канали. То що, будемо більшістю голосувати і закривати телеканали? Покажіть мені розвинуту країну таку, ми ж хочемо стати іншими, ніж Росія, навіщо ж ми тоді йдемо цим шляхом?" - додав він.

Нагадаємо, ВР підтримала за основу та в цілому проект постанови №9157 "Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", за документ проголосували 229 нардепів.

Таким чином, парламент рекомендує РНБО прийняти рішення про введення санкцій щодо семи компаній, яким належать телеканали "112 Україна" і NewsOne.

Як писало РБК-Україна раніше, петиція за зупинку діяльності телеканалів "112 Україна" і NewsOne набрала 25 тисяч підписів, необхідні для її розгляду у Верховній раді. Повідомлялося, що петиція набрала необхідну кількість голосів за 10 днів. У петиції телеканали "112 Україна" і NewsOne називають "інформаційними активами Кремля". Крім того, автор вказує, що у "112 Україна" був ряд порушень ліцензійних умов.