ua en ru

Експерти ВК позитивно оцінили внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій судебной

Эксперты Венеціанської комісії (ВК) позитивно оцінили виконання Україною своїх рекомендацій за проектом про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій судової влади. Про це йшлося сьогодні у ході 96-ї пленарної сесії Венеціанської комісії при розгляді питання про подальші заходи, які були вжиті Україною після ухвалення висновку по проекту про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій судової влади, повідомляє прес-служба народного депутата України, члена Венеціанської комісії від України Сергія Ківалова.

Європейські експерти позитивно оцінили виконання своїх рекомендацій. При цьому було відзначено значні поліпшення тексту проекту, навіть у більшому обсязі, ніж це було запропоновано комісією.

Президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо звернувся до української опозиції з проханням бути конструктивними. Букіккіо також зазначив, що судово-правова реформа дуже важлива для України.

Букіккіо також зазначив, що судово-правова реформа дуже важлива для України.

У свою чергу секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт у своєму виступі підкреслив, що зміни в Конституцію щодо посилення гарантій незалежності суддів є одним з наріжних законів, особливо в рамках зближення України і Європейського союзу.

Також він поінформував членів про те, що вчора проект змін до Конституції України був попередньо схвалений у парламенті простою більшістю голосів, при цьому близько 100 членів опозиційних фракцій не голосували за це рішення.

Ківалов пояснив, що після висновків Венеціанської комісії, проект змін до Конституції був доопрацьований з урахуванням рекомендацій європейських експертів і тільки після цього внесений на розгляд парламенту. Тому сьогодні, під час засідання Венеціанської комісії була дана оцінка того, наскільки якісно був доопрацьований проект після червневого висновку комісії.

Європейські експерти позитивно оцінили виконання своїх рекомендацій. При цьому було відзначено значні поліпшення тексту проекту, навіть у більшому обсязі, ніж це було запропоновано комісією.