ua en ru

Президент Румунії закликав прем'єра піти у відставку

Президент Румунії закликав прем'єра піти у відставку Фото: Віоріка Денчіле (flickr.com Partidul Social Democrat)

Йоханніс звинуватив Денчіле в тому, що вона "вважає за краще виконувати партійні накази"

Президент Румунії Клаус Йоханніс закликав очільницю уряду Віоріку Денчіле піти у відставку і назвав її непридатною для роботи. Про це повідомляє Аssociated Press.

Відзначимо, що заява про профнепридатність першої в історії Румунії жінки-прем'єр-міністра від президента прозвучала через три місяці після її призначення.

Йоханніс підкреслив, що глава уряду "вважає за краще виконувати партійні накази". Повідомляється, що глава держави мав на увазі політичну залежність прем'єра від лідера правлячої Соціал-демократичної партії Лівіу Драгня.

Крім того, президент звинуватив Денчіле в тому, що вона не повідомила йому про односторонню урядову пропозицію про переведення посольства Румунії у Єрусалим.

Підкреслюється, що Йоханніс відповідає за зовнішню політику і приймає остаточне рішення про посольство. Повноважень звільнити прем'єра у президента немає, таке рішення приймає парламент.

Нагадаємо, в січні румунський парламент підтримав уряд на чолі з прем'єр-міністром Віорікою Денчіле. За програму уряду Денчіле проголосували 282 депутати, "проти" проголосували 136.