ua en ru

Президент Польщі підписав закон про знесення комуністичних пам'ятників

Президент Польщі підписав закон про знесення комуністичних пам'ятників Фото: засідання польського сейму (flickr.com/premierrp)

За відповідні поправки проголосували Сейм і Сенат Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про знесення комуністичних пам'ятників. Про це зазначається на сайті глави держави.

Повідомляється, що президент Польщі 17 липня 2017 року підписав закон від 22 червня про внесення поправок в закон про заборону пропаганди комунізму чи іншого тоталітарного ладу в назвах будівель та закладів громадського споживання.

За відповідні поправки проголосували Сейм і Сенат Польщі.

"Пам'ятники, а також інші подібні об'єкти не можуть віддавати данину особам, організаціям, подіям чи датам, символізують комунізм чи інший тоталітарний лад", - йдеться в оновленому законі.

Зазначено, що до цих об'єктів не належать пам'ятки, розташовані на кладовищах або на території інших поховань, а також пам'ятники, не виставлені на загальний огляд, або відображаються в наукових цілях, як твори мистецтва, а також пам'ятники, внесені до реєстру пам'яток архітектури.

Пам'ятники, які не відносяться до цих категорій, належить демонтувати протягом 12 місяців після вступу в силу поправок.

На території Польщі налічується майже 50 таких об'єктів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №6574 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років".