ua en ru

Злочинні дії громадян РФ в Україні призвели до загибелі 122 осіб, - ГПУ

Злочинні дії громадян Росії на території України призвели до загибелі 122 осіб.

Злочинні дії громадян Росії на території України призвели до загибелі 122 осіб. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

"Встановлено, що злочинні дії громадян Росії на території України, призвели до загибелі 122 чоловік, поранення майже 200 людей та інших тяжких наслідків", - йдеться в повідомленні.

У відомстві повідомили, що з метою розв'язування військового конфлікту і здійснення терактів в Донецькій і Луганській областях, громадяни РФ створили на території Росії незаконні збройні формування - спеціальні навчальні центри, в яких проводяться вербування, фінансування і навчання найманців.

"Варто зазначити, що озброєні найманці, за матеріальну винагороду, у військовому спорядженні, безперешкодно пропускаються посадовими особами Прикордонної служби ФСБ Росії в Україну, де беруть активну участь в терористичній діяльності", - відзначили в ГПУ.

Також повідомляється, що Генпрокуратура розпочала досудове розслідування за фактом вербування та підготовки найманців для участі в терористичній діяльності у країні.

За даними слідства, здобуто неспростовні докази вчинення громадянами Росії злочинів, передбачених ч.1 ст.437 КК України (планування, підготовка, розв'язання військового конфлікту), ч.5 ст.260 (створення непередбачених законом збройних формувань, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків), ч.1 ст.447 (найманство), ч.3 ст.258 (теракт).

Крім того, як повідомили у прес-службі Держприкордонслужби, українські прикордонники в суботу затримали громадянина Росії, який назвався командиром підрозділу "народного ополчення Донбасу". "Прикордонники відділу "Мілове" затримали громадянина Російської Федерації, який прямував до міста Луганськ з метою дестабілізації ситуації та участі в незаконних збройних формуваннях", - йдеться в повідомленні ДПС.