ua en ru

Переслідування Маркова - яскравий приклад вибіркового правосуддя в дії, - Медведчук

Переслідування екс-народного депутата, лідера партії "Родіна" Ігоря Маркова є яскравим прикладом вибіркового правосуддя в дії. Про це заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Днями депутата Верховної Ради Ігоря Маркова (нагадаю, що ЦВК не приймала рішення про скасування його реєстрації, тільки за розпорядженням спікера була вилучена картка для голосування) затримали за звинуваченням у бійці з націоналістами, яка мала місце в... 2007 р.", - заявив Медведчук.

При цьому він застеріг парламентаріїв, що тепер слідом за рішенням про позбавлення Маркова мандата народного депутата можуть бути вжиті відповідні заходи по відношенню до інших народних депутатів.

"Я хотів би звернутися до панів депутатів з найслухнянішого скликання Верховної Ради: а чи є у вас впевненість, що завтра саме вас "найсправедливіший" український суд не позбавить мандату, скажімо, за помилку в поданій декларації або за помарку в анкеті? Чи, на вашу думку, це неможливо, тому що незаконно? Можу вас розчарувати: позбавивши антиконституційним способом депутатського мандата одного з ваших колег, судді відкрили "ящик Пандори", - пояснює лідер "Українського вибору".

При цьому він зазначає, що розслідування цієї кримінальної справи вже закінчувалося в 2009 р. постановою про її припинення у зв'язку з відсутністю в діяннях Маркова складу злочину. І тоді прокуратура, в тому числі й Генеральна прокуратура України, погодилася з прийнятим рішенням.

"З чисто юридичної точки зору притягнення Маркова сьогодні до кримінальної відповідальності більш ніж сумнівно. Рішення про припинення кримінальної справи, прийняте в 2009 р. за діючим на той момент кримінально-процесуальним законом, було остаточним. А новий Кримінальний процесуальний кодекс не передбачає права прокурора скасовувати постанови про припинення кримінальної справи", - зазначив Медведчук.

Він зазначає, що в даному випадку мова йде про політичну доцільність реанімації кримінального переслідування. "Це яскравий приклад політично мотивованого переслідування, з яким Україна "завзято бореться в останні роки під пильним наглядом єврочиновників", - говорить лідер "Українського вибору".

"Кожен день ми стаємо свідками того, як українські чиновники під схвальне кивання Брюсселя використовують тиск і адмінресурс, щоб присікти діяльність противників євроінтеграції", - зазначає Медведчук.

Зокрема, за його словами, кілька днів тому рух "Український вибір" був змушений відмовитися від активної підтримки концертного туру "Ми єдині", приуроченого до річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників. Це сталося через постійні провокацій і адміністративний тиск місцевих чиновників на організаторів та учасників концертів.

"Думаю, ні в кого не викликає сумнівів, що Марков заарештований за політичну активність. Влада продемонструвала свою силу і методи боротьби з неугодними. Однак вона повинна знати, що за східний вектор економічної інтеграції виступають десятки мільйонів українських громадян. Це їх вибір, вибір, який влада зобов'язана поважати", - підсумував політик.