ua en ru

Прем'єр-міністр Туреччини оголосив про початок політичної реформи в країні

Глава турецького уряду Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що влада Туреччини планує провести ряд політичних реформ, які стосуються виборчого законодавства та статусу національних меншин в країні, передає телеканал ВВС.

Основний пункт реформи - зниження відсоткового бар'єру на виборах в парламент з поточних 10% до 5%. На думку аналітиків, це дозволить партіям національних меншин пройти в парламент. У першу чергу це стосується рухів, що представляють інтереси курдів. Ці партії отримують помітну частину голосів на курдській південно-сході країни, але не можуть заручитися необхідною підтримкою в масштабах всієї Туреччини.

Також реформи торкнуться системи освіти: у недержавних школах можна буде вести викладання не турецькою мовою. Буде знято заборону на носіння жінкою головної хустки в державних установах.

Нагадаємо, масштабні акції в Туреччині почалися 31 травня 2013 р. на знак протесту проти плану ліквідації невеликого парку Таксим-Гези в Стамбулі. Згодом вони переросли в політичні виступи з вимогою відставки прем'єра і уряду і зіткнення з поліцією, які поширилися на десятки інших міст країни.