ua en ru

Припинення експорту бензину з РФ у травні 2011 р. не призведе до дефіциту нафтопродуктів в Україні, - М.Азаров

Припинення експорту бензину з Росії в травні 2011 р. не призведе до дефіциту нафтопродуктів в Україні. Про це в ході виїзного засідання заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

"Рішення про припинення експорту бензину з Росії не призведе до дефіциту товарів в Україні, тому що ми знали, що таке рішення рано чи пізно буде в Росії і заздалегідь створили профіцит палива в країні. Ситуацію тримаємо під контролем. Значну частину бензину ми завозимо з- за кордону і природно ціни на нафтопродукти залежать від світових цін. На сьогоднішній день баланс світлих нафтопродуктів у нас більш ніж достатній. Росія не є для нас єдиним постачальником нафтопродуктів. За обсягом вона займає 20-25%", - сказав М.Азаров.
За словами прем'єр-міністра, в березні 2011 р. на заправках Україні було продано бензину на 18% більше, ніж у лютому 2011 р. У квітні 2011 р. за попередніми даними продаж бензину буде на 11-12% більше, ніж у березні.
Нагадаємо, що за словами заступника міністра енергетики РФ Сергія Кудряшова, керівництво Міністерства енергетики РФ домовилося з вертикально інтегрованими нафтовими компаніями (ВІНК) про повне припинення постачань бензину на експорт та перерозподіл цих обсягів на внутрішньому ринку з метою стабілізації ситуації.
Також нагадаємо, що прем'єр-міністр РФ Володимир Путін запропонував з травня 2011 р. збільшити вивізні мита на нафтопродукти і паралельно подумати про зниження податку на видобуток корисних копалин або акцизів для нафтових компаній.