ua en ru

Законопроект про префектів Мінрегіон представить найближчим часом

Законопроект про префектів Мінрегіон представить найближчим часом Фото (MinRegion): робоча група Мінрегіону з питань децентралізації в Україні

В'ячеслав Негода спрогнозував, коли в Україні буде "повне розуміння" щодо запропонованого інституту префектів

Проект закону України "Про префектах" маэ бути завершений найближчим часом. Про це заявив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В'ячеслав Негода на засіданні міністерської робочої групи, повідомили напередодні у прес-службі Мінрегіону.

"До моменту голосування змін до Конституції у нас має бути повне розуміння, що таке інститут префектів", - зазначив перший заступник голови МінЖКГ.

Як зазначили експерти, Україні потрібно створити національну школу з підготовки префектів за прикладом Франції. "Французькі фахівці готові поділитися досвідом і надати допомогу у підготовці програми навчання", - додав Негода.

Участь у засіданні РГ Мінрегіону взяли представники Верховної Ради, Адміністрації Президента України та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, а також експерти.

Передбачається, що перше призначення на посади префектів буде здійснюватися з відбором кандидатур на конкурсній основі. Паралельно - формування кадрового резерву майбутніх префектів.

Раніше українська делегація перебувала у навчальній поїздці у Франції. Візит під назвою "Законодавче забезпечення та практичні аспекти функціонування інституту префектів у Франції" зорганізовано Радою Європи у співпраці з Національною школою адміністрації (ENA).

Як повідомляли представники ради парламентської коаліції, перед фінальним голосуванням за конституційні зміни у грудні найбільш дискусійним питанням у Раді буде законопроект про префектів.

"Повноважень у префектів набагато менше, ніж у будь-яких їхніх колег з європейських країн", - заявляв слідом за цим Президент України Петро Порошенко на вересневій Раді регіонального розвитку.

Раніше планувалося, що законопроект про префектів розглянуть у Раді після ухвалення змін до Конституції.

Нагадаємо, 31 серпня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу проект закону України №2217а про внесення змін до КУ (щодо децентралізації влади).