ua en ru

Правозахисники закликають ПАРЄ вимагати у Росії відпустити на лікування журналіста Семену

Правозахисники закликають ПАРЄ вимагати у Росії відпустити на лікування журналіста Семену Фото: Микола Семена (facebook.com/Ayshe Umerova)

Журналісту Миколі Семені, засудженого в окупованому Криму, не відпускають на лікування до Києва

Низка міжнарожних парвозахисних організацій закликає європейські існтитуції, в тому числі Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) вимагати у Росії дозволу відпустити на лікування до Києва кримського журналіста Миколу Семену. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Крим.Реалії".

Зокрема, звернення підписали Центр громадянських свобод, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Українська Гельсінські спілка з прав людини, Фундація Відкритий Діалог, Харківська правозахисна група, Луганський обласний правозахисний центр "Альтернатива", Медійна ініціатива за права людини, громадська організація "КримSOS", Кримський дім, Кримська правозахисна група, Центр інформації про права людини, Інститут масової інформації.

"Миколі Семені 68 років. Тривале політичне переслідування завдало суттєвої шкоди його здоров’ю і позначилося на моральному стані. Де-факто владі Криму були передані усі медичні документи, які підтверджують необхідність стаціонарного нейрохірургічного і кардіологічного лікування на материковій Україні. За цих умов відмова у наданні дозволу для лікування виглядає цинічним знущанням над журналістом", - заявляють правозахисники.

Вони звернулись до комісара Ради Європи з прав людини, делегатів жовтневої сесії ПАРЄ і країн-учасниць Ради Європи. Правозахисники закликають поставити перед Росією питання про надання Семені дозволу на виїзд із окупованого Криму для проходження лікування у нейрохірургічній і кардіологічній клініках на материковій Україні.

Нагадаємо, 2 жовтня 2018 року Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) Росії відмовила українському журналістові Миколі Семені у виїзді з анексованого Криму для проходження лікування в кардіологічній клініці Києва.

Зазначимо, що в окупованому Криму автора "Радіо Свобода" Миколу Семену звинуватили в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У вересні 2017 року суд у Сімферополі призначив Семені покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки. У грудні того ж року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Семені, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.