ua en ru

Правоохоронні органи мають розслідувати доведення галузі до банкрутства, - Мінекоенерго

Правоохоронні органи мають розслідувати доведення галузі до банкрутства, - Мінекоенерго Фото: Ольга Буславець (pravda.com.ua)

Вона також наголосила на наявності багатомільярдних боргів на ринку електроенергії

В.о. міністра енергетики Ольга Буславець закликала Державне бюро розслідувань (ДБР) та інші правоохоронні органи розслідувати діяльність або бездіяльність посадових осіб, які довели енергетичну галузь до фактичного банкрутства. Про це вона заявила під час селеторної наради щодо виконання рішень Антикризового штабу, передає РБК-Україна.

Буславець привітала інтерес депутатів та бажання правоохоронних органів розібратися в функціонуванні енергетичних ринків, зазначивши, що сьогодні галузь переживає найскладнішу кризу за 20 років.

Вона також наголосила на наявності багатомільярдних боргів на ринку електроенергії, сформованих в останні 8 місяців.

"НЕК "Укренерго" заборгував ДП "Гарантований Покупець" 13 млрд грн. "Гарантований покупець" "Енергоатому" - 5 млрд грн. 12 млрд грн не отримали виробники з ВДЕ. Споживачі завинили 5 млрд грн НЕК "Укренерго". 700 млн грн - це борги перед "Укргідроенерго". ТЕС отримало 3 млрд грн збитків", - заявила в.о. міністра, додавши, що саме на розв'язання цих проблем спрямовані антикризові заходи підтримані прем'єр-міністром в рамках роботи Антикризового енергетичного штабу.

Нагадаємо, 28 квітня Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища України затвердило новий прогнозний енергетичний баланс України на 2020 рік, який передбачає заходи для забезпечення стабільної роботи енергетичної галузі.

Раніше ДБР заявило про початок досудового розслідування за фактом можливих неправомірних дій посадових осіб Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища України, які пов'язані зі зниженням потужності енергоблоків атомних електростанцій.

Раніше в.о. міністра Буславець повідомила, що для виведення енергетики з кризи Мінекоенерго пропонує ряд антикризових заходів, серед яких висновок меморандуму з інвесторами про зниження "зеленого тарифу", зупинка будівництва нових сонячних і вітрових генеруючих потужностей по системі "зеленого" тарифу і перехід на конкурентну систему підтримки (аукціони), реформа ПСО.