ua en ru

Уряд ухвалив Основні засади управління держпідприємствами

Уряд ухвалив Основні засади управління держпідприємствами Фото: завод "Антонов" (facebook.com/antonov.company)

Більшість державних підприємств мають бути приватизовані

Кабінет міністрів України на засіданні 10 жовтня затвердив Основні засади впровадження політики власності щодо суб’єктів господарювання державного сектору економіки Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Мінекономрозвитку, яке розробляло документ.

"Документ розроблено з урахуванням кращих світових практик політики власності державних підприємств, зокрема OECD Guidelines on Corporate Governance of SOEs (Рекомендації щодо корпоративного управління державними підприємствами Організації економічного співробітництва та розвитку)", - наголошується в повідомленні.

У документі передбачено, що у власності держави мають залишитись підприємства, що виконують покладені на державу функції, або є природними монополіями. При цьому інші підприємства мають бути приватизовані, передані в комунальну власність, державно-приватне партнерство або ліквідовані.

Тепер органи влади, які здійснюють управління державними компаніями, мають протягом місяця розробити, затвердити і оприлюднити окремі політики власності для особливо важливих державних підприємств. Вони також мають забезпечити впровадження політики власності на всіх підприємствах, що належать до державної форми власності, зазначили в Мінекономіки.

Нагадаємо, проект державного бюджету на 2019 рік, поданий Кабінетом міністрів до Верховної ради, передбачає надходження від приватизації в сумі 17,1 млрд гривень.

Відзначимо, що Рахункова палата під час аудиту виявила неналежне управління Міністерством інфраструктури об'єктами держвласності, що належать до сфери його управління.