ua en ru

Рахункова палата виявила неефективне управління Мінінфраструктури держвласністю

Рахункова палата виявила неефективне управління Мінінфраструктури держвласністю Фото: Рахункова палата (УНІАН)

У Мінінфраструктури не знають, скільки підприємств належать до сфери його управління

Рахункова палата під час аудиту виявила неналежне управління Міністерством інфраструктури об'єктами держвласності, що належать до сфери його управління. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Рахункової палати.

Як зазначається в повідомленні, за даними Фонду державного майна України, до сфери управління Мінінфраструктури станом на 1 січня 2018 року належало 261 державне підприємство і 13 господарських товариств. Водночас міністерство підтверджувало наявність лише 117 держпідприємств, а Рахунковій палаті взагалі надали дані щодо 94 суб'єктів господарювання.

У Рахунковій палаті зазначають, що Мінінфраструктури не володіє інформацією про 144 підприємства, щодо яких в ЄДРПОУ є відмітка про їх належність до сфери управління Міністерства. При цьому 85 суб'єктів господарювання (59%) вже не перебувають на обліку в Державній фіскальній службі.

Протягом 2016-2017 років та І кварталу 2018 року працювали лише 42 суб'єкти господарювання (42,9 - 44,2 відс.), які Мінінфраструктури визнало як такі, що належать до сфери його управління. Водночас за цей час кількість тих, що працювали прибутково, зменшилася з 32 до 22, йдеться в повідомленні.

Аудит також виявив, що Мінінфраструктури не забезпечило дієвого контролю за фінансово-господарською діяльністю близько 77 відсотків суб'єктів господарювання, які належать до сфери його управління.

Нагадаємо, проект державного бюджету на 2019 рік, поданий Кабінетом міністрів до Верховної ради, передбачає надходження від приватизації в сумі 17,1 млрд гривень.

На 2018 рік уряд вирішив підвищити план приватизації до 21,3 млрд гривень, але велика приватизація знову не почалася і за перші сім місяців року вдалося отримати лише 50 млн гривень.