ua en ru

Уряд Люксембургу на чолі з Юнкером подав у відставку через скандал у спецслужбах

Уряд Люксембургу, очолюваний Жан-Клодом Юнкером, подав у відставку. Причиною став скандал, викликаний повідомленнями про те, що спецслужби країни регулярно перевищували свої повноваження.

Уряд Люксембургу, очолюваний Жан-Клодом Юнкером (на фото), подав у відставку. Причиною став скандал, викликаний повідомленнями про те, що спецслужби країни регулярно перевищували свої повноваження, передає Reuters.

Читайте також: Азаров доручив Мінфіну прискорити розробку договору про уникнення подвійного оподаткування з Люксембургом

Виступаючи перед парламентом, Юнкер повідомив, що офіційно подасть прохання про відставку 11 липня о 10:00 за місцевим часом (10:00 за київським часом), після чого вирушить до палацу герцога Люксембурзького, де буде обговорено проведення виборів до парламенту. Очікується, що вибори відбудуться протягом найближчих трьох місяців.

Напередодні ввечері повідомлялося про те, що Юнкер відмовився йти у відставку, запропонувавши своїм опонентам "спробувати винести вотум недовіри" його уряду.

Як стало відомо, спецслужби Люксембургу регулярно займалися прослуховуванням телефонів політичних діячів країни, купували на кошти платників податків автомобілі для особистого користування, а також отримували і виконували "замовлення" на збір інформації.

Читайте також: Президент Чехії прийняв відставку прем'єра (відео)

Опозиція звинуватила Юнкера, який, відповідно до законодавства Люксембургу, курирує роботу спецслужб, у тому, що він відмовився втрутитися в роботу спецслужб, при цьому будучи обізнаним про порушення.

Жан-Клод Юнкер обіймав пост прем'єр-міністра Люксембургу з 1995 р.

Експерти вже називають можливого наступника Юнкера: ним може стати заступник голови Єврокомісії з питань юстиції, фундаментальних прав і громадянства Вівіан Редінг.