ua en ru

ПР пропонує дозволити ВСУ переглядати деякі рішення касаційних судів

У п'ятницю представники Партії регіонів запропонували парламенту розширити повноваження Верховного суду (ВС) - надати йому право переглядати деякі рішення судів касаційної інстанції і давати обов'язкові для виконання роз'яснення. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Законопроект N3356 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повноважень Верховного суду" підготували і внесли до парламенту народні депутати Володимир Пилипенко та Валерій Писаренко (обидва - Партія регіонів).

Більшість повноважень ВС були втрачені в результаті судової реформи 2010 р. Тоді його очолював Василь Онопенко, який вважався близьким до екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Венеціанська комісія та інші європейські інституції неодноразово виступали за розширення повноважень суду.

"Ми врахували дискусії і суперечки, які виникли, коли у Верховного суду відібрали повноваження. Якщо парламент підтримає нас, НД знову отримає функцію направлення справи на повторний розгляд у судах нижчих інстанцій",- повідомив Володимир Пилипенко.
Законопроект також наділяє ВС повноваженням "узагальнювати судову практику", надавати судам загальної юрисдикції рекомендації по застосуванню норм законодавства і переглядати справи з підстав неоднакового застосування процесуального права судами касаційної інстанції.

"При цьому ми не повертаємо повторну касацію. Навпаки - вперше роз'яснення ВС будуть обов'язковими для виконання не тільки судами, а й органами державної влади. Фактично будь-яка людина зможе звернутися до ВС. Цей документ покращує доступ до нього, тим самим підвищуючи авторитет і статус не тільки Верховного суду, але і всієї судової системи".,- зазначив Пилипенко.

В опозиції не поділяють впевненості більшості. Перший заступник голови парламентського комітету з питань правової політики Володимир Швець ("Батьківщина") вважає, що ініціатива не забезпечує ВС належної незалежності і значущості.

"З одного боку, влада намагається відновити або додати нові повноваження Верховному суду, з іншого боку, вона ці повноваження намагається взяти під контроль, скрізь присутній якийсь адміністративний важіль. Судова реформа 2010 року призвела до того, що судова влада стала підконтрольною адміністрації президента. Мета даного законопроекту - лише частково послабити критику європейських колег у зв'язку з тим, що ВС займає таку принизливу позицію",- заявив депутат.