ua en ru

ПР пропонує Раді дозволити скорочувати робочий день вагітних жінок на одну годину

Народні депутати від Партії регіонів Олександр Біловол, Юрій Поляченко та Андрій Шипко пропонують Верховній Раді України дозволити скорочувати робочий день вагітних жінок на одну годину.

Народні депутати від Партії регіонів Олександр Біловол, Юрій Поляченко та Андрій Шипко пропонують Верховній Раді України дозволити скорочувати робочий день вагітних жінок на одну годину. Про це йдеться в законопроекті № 4105 Про внесення змін до статті 178 Кодексу законів про працю України щодо захисту здоров'я вагітних жінок", - текст якого розміщений на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує внести доповнення до статті 178 Кодексу законів про працю України, згідно з якими "вагітним жінкам відповідно до медичного висновку... скорочується на одну годину робочий день із збереженням середнього заробітку або вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів, із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою".

В пояснювальній записці до документу автори законопроекті зазначають, що згідно з дослідженням ELSPAC - (European Longinudinal Study of Parenthood and Childhood), важливе місце серед факторів, що сприяли виникненню порушень стану здоров'я вагітних і немовлят були соціальні чинники, серед яких чільне місце займала щоденна фізична та психічна перевтома жінки, емоційна напруга, недостатність годин відпочинку та сну.

"52 % жінок вагітність виношували маючи малокрів'я, 26 % хворіли на хронічні захворювання, у 27 % вагітних були запальні захворювання статевих органів, всього у 11,1 % жінок вагітність мала нормальний перебіг. Рівень життя нижче прожиткового мінімуму мали 44 % вагітних, 46 % - зазнавали хронічного стресу, майже 20 % доводилось працювати під час вагітності у вечірній та нічний час, а 18 % вагітних - періодично зазнавали фізичного та психологічного насильства вдома. Аналіз результатів дослідження дав підставу обґрунтувати пропозиції щодо зменшення негативного впливу на жінку та її майбутнє немовля несприятливих соціальних чинників", - йдеться в пояснювальній записці.

На думку нардепів, впровадження законопроекту сприятиме вдосконаленню правової бази у сфері захисту здоров'я працюючих жінок, зокрема захисту здоров'я вагітних жінок та забезпечення їм здорового материнства, народження і розвитку здорової дитини.