ua en ru

ПР має намір одержати більшість у ключових комітетах Ради

Партія регіонів вирішила отримати більшість в декількох комітетах Верховної Ради. Серед іншого йдеться про комітети з питань європейської інтеграції, з питань податкової та митної політики, а також з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Представники опозиції заявили, що ротації, які гутуються суперечать регламенту. У Партії регіонів запевняють - зміни пов'язані виключно з бажанням депутатів перейти з комітету в комітет, пише "Комерсант-Україна".

Проект постанови N2602 "Про внесення змін до постанови Верховної Ради "Про комітети Верховної ради VII скликання" був підготовлений на закритому засіданні регламентного комітету і внесений до парламенту главою комітету народним депутатом Володимиром Макеєнко (Партія регіонів) на минулому тижні. Документ передбачає збільшення представництва Партії регіонів (ПР) в декількох комітетах. Зокрема, в комітет з питань європейської інтеграції запропоновано ввести народного депутата Івана Мирного, який увійшов до парламенту в березні замість міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова. Крім того, позиції ПР у комітеті має посилити народний депутат Інна Богословська. Згідно з проектом постанови, вона замінить народного депутата Віктора Тихонова і стане заступником голови комітету. Після змін ПР отримає тут більшість: 8 з 16 членів і ще 1 - від Компартії.

"Ці ротації не для того, щоб ввести в комітет двох великих євроінтеграторів, а щоб підсилити позиції ПР. Комітет з євроінтеграції в минулому скликанні був найбільш спокійним. Сьогодні його робота дуже політизована, нездорову атмосферу створюють саме представники більшості", - заявила перший заступник глави комітету Ірина Геращенко.

Крім того, проектом постанови пропонується перевести народних депутатів Михайла Опанащенко і Станіслава Березкіна з комітету з питань економічної політики в комітет з питань податкової та митної політики. В результаті, за підрахунками регламентного комітету, з 28 членів комітету кількість парламентаріїв від ПР складе 13, від КПУ - 1, від опозиції - 9, позафракційних - 5.

З комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією в комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендують перевести народного депутата Володимира Малишева, після чого 9 з 17 членів комітету будуть представниками Партії регіонів. В результаті ротацій планується збільшити кількість депутатів від ПР у комітетах з питань охорони здоров'я, з питань екологічної політики, з питань регламенту. При цьому істотно зменшиться представництво партії в комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування - з 8 до 5. В результаті опозиція складе тут більшість.

У Партії регіонів наголошують - ротації пов'язані виключно з побажаннями парламентарів. "Депутати починають працювати в комітетах, а потім кажуть: я себе тут не бачу, я б приніс більше користі країні, якби був в іншому комітеті. Ми вивчаємо побажання депутатів. Серед наших політичних опонентів теж є люди, які хочуть перейти в інші комітети , ми намагаємося зробити так, щоб кожен депутат комфортно себе почував ", - заявив перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов.

Запропоновані зміни в опозиції не знайшли підтримки. У розпорядженні опинився текст окремої думки першого заступника голови регламентного комітету Андрія Пишного ("Батьківщина") у зв'язку з рішенням комітету. Депутат назвав його "протиправним", оскільки в членів комітету не було можливості ознайомитися з проектами рішень по деяким депутатам. Крім того, за його даними, в результаті ротацій перевищується застережена в регламенті ВР квота депутатів від однієї політичної сили в окремих комітетах - 47% від загальної кількості членів. "Обрання народного депутата Олександра Козуба (ПР) в комітет з питань регламенту є неможливим, оскільки порушується принцип квотного представництва фракцій у складі комітету. На сьогодні в комітеті 17 депутатів, з них від фракції ПР - 8 (це вже 47%)", - сказано в заяві. Пан Пишний підкреслив - те ж стосується Володимира Малишева, оскільки відсоток ПР у комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вже перевищує норму і становить 50%.

Втім, у комітеті до перевода пана Малишева поставилися спокійно. "Не шукайте тут якийсь підтекст. В питанні ротацій насамперед враховували думки самих депутатів, проводили консультації. Що стосується Володимира Малишева, він усе своє життя присвятив міліції, виявився якимось чином в комітеті по боротьбі з організованою злочинністю, але явно хоче працювати в нашому комітеті, ну як не врахувати його точку зору?" - сказав заступник голови комітету із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник (ПР).

Член комітету, заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Сас також визнав, що Володимир Малишев - професіонал і повинен принести користь комітетові. При цьому він підкреслив - в цілому ротації пов'язані з прагненням ПР зміцнити позиції в окремих комітетах. "На жаль, члени опозиції, щоб забезпечити собі більше місць в так званому керівництві комітетів, погодилися з положенням, що в комітеті має бути не більше 30 депутатів. Ця норма відразу дала ПР можливість в будь-якому комітеті пропорційно мати 14 депутатів, - зазначив пан Сас . - Зараз представники ПР там, де у них виникли проблеми, де вони хочуть отримати перевагу, намагаються створити критичну масу депутатів, щоб приймати свої рішення або блокувати рішення, ініційовані опозицією".