ua en ru

Підвищення плати за видобуток залізної руди знизить інвестиційну привабливість України, - експерт

Намір уряду підвищити плату за видобуток залізної руди негативно позначиться на розвитку гірничо-металургійного комплексу України. Про це заявив керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії "АРТ Капітал" Ігор Путілін.

"Подібні ініціативи знизять і так невисоку інвестиційну привабливість України сьогодні", - вважає він.

На думку Путиліна, ініціатива Кабінету міністрів, що передбачає зростання плати за видобуток залізної руди, може призвести до зниження інвестицій у галузь. "Швидше за все, окремі проекти будуть заморожені на невизначений термін, від інших взагалі доведеться відмовитися", - зазначив він.

За оцінками "Металургпрому", відмова від перспективних гірничорудних проектів, в свою чергу, призведе до нестворення запланованих десятків тисяч нових робочих місць в Україні.

Нагадаємо, що в поточному році вже відбулося зростання плати за надрокористування. У квітні були внесені зміни до Податкового кодексу, згідно з якими ставка за видобуток руди була встановлена на рівні 5% від вартості товарної продукції.

Зараз Міністерство економічного розвитку і торгівлі запропонувало Кабінету міністрів змінити методику розрахунку плати за надрокористування, яка передбачає чергове істотне підвищення ставок.