ua en ru

Пости керівників держбанків стали предметом торгу при формуванні нового уряду, - джерела

Посади керівників державних банків можуть бути розподілені в рамках квот нарівні з міністерськими портфелями в ході формування нового складу уряду. Претендувати на ці посади можуть не тільки політичні союзники, але і представники старої влади, які виявлять готовність до співпраці. Про це повідомили кілька джерел у різних політсилах, що приймають участь у розподілі керівних посад при формуванні нового складу уряду.

Один з функціонерів прем'єрського блоку "Народний фронт" пояснив, що інтерес партійних лідерів до державних банків зумовлений не тільки можливістю розподілу величезних бюджетних фінансових потоків і державного фінансування серед близьких до політиків, бізнесменів, але й необхідністю формування кола лояльних бізнесменів з інших політичних сил.

"Міністр - це публічна фігура, політична, бюрократична - як завгодно, але він завжди на виду і кожен його крок, кожна витрачена копійка, зараз під контролем. Держбанки - зовсім інша справа: це непублічний контроль над величезними грошовими потоками, розподіл пільгової державної кредитної підтримки. Головне - тут немає такого контролю як за публічними міністрами", - пояснив співрозмовник з "Народного фронту".

Не виключено також, що лідери найбільших політсил можуть поступитися посадами голів держбанків більш дрібним групам впливу або навіть політичним суперникам в обмін на їхню політичну лояльність і неформальне співробітництво в Раді. Функціонери з "Блоку Петра Порошенко" кажуть, що політсила готова поступитися керівними постами в держбанках в обмін на лояльність.

"Ясна річ, що є політики, які не можуть перед камерами один одному руку потиснути, але посада голови правління держбанку - це можливість налагодити непублічне співробітництво і заручитися підтримкою в Раді", - пояснив співрозмовник з БПП, який допускає, що посади, можуть бути розподілені не тільки серед політичних союзників, але і дістатися конкурентам в обмін на лояльність. Формальний контроль за діями голови правління держбанку все-одно можна оебспечить через наглядову раду, що формується Радою і Президентом на паритетних засадах.

Як розповіли джерела, головними об'єктами політичного торгу можуть стати посади керівників двох держбанків: Укрексімбанку, що спеціалізується на зовнішньоекономічних та валютних операціях, а також Укргазбанку, який став государственнм в період кризи 2009-2010 рр. Обидва входять в десятку найбільших фінансових установ країни і ведуть прибуткову діяльність. Але їхні нинішні керівники не мають сильних політичних покровителів. У той час як головою правління державного Ощадбанку є партійний соратник прем'єра Яценюка, його заступник у партії "Народний Фронт" Андрій Пишний.

"Сергій Мамедов (голова правління Укргазбанку, - ред), ніколи політикою не займався, він привів в порядок "Укргазбанк" після кризи, але Мамедов - "нічий". Його легко можуть замінити поступливим партійними ставлеником, бажаючі вже вишикувалися в чергу", - пояснив один з банкірів. Глава Укрексіму Олександр Гриценко, на думку фінансистів, також не буде проявляти чудеса політичної зговірливості: у нього за плечима керівний досвід у лондонських офісах StandardBank і Banque Havilland S. A. На уточнююче питання про те, що буде з держбанками після приходу туди людей за політичними квотами, один з відомих банкірів філософськи зауважив: "А кого це зараз хвилює?".

Опитані експерти не сумніваються, що відразу після призначення нового складу Кабміну на чинних голів державних банків, чиї посади потрапили під квотний розподіл, почнуть оприлюднювати компромати, включаючи вигадані документи. Це буде стартом боротьби за держбанки.