ua en ru

Постпред Росії в ООН назвав відносини з США найгіршими з 1973

Постпред Росії в ООН назвав відносини з США найгіршими з 1973 Фото: Віталій Чуркін

За словами Чуркіна, Москва хотіла б нормалізувати відносини з Вашингтоном

Посол Росії в Організації об'єднаних націй (ООН) Віталій Чуркін заявив, що відносини зі Сполученими Штатами, перебувають у найгіршому стані з часів війни між Ізраїлем та арабськими країнами в 1973 році на Близькому Сході. Про це він розповів в інтерв'ю інформаційному агентству AP.

У той же час Віталій Чуркін зазначив, що відносини за часів Холодної війни відрізнялися від сформованих сьогодні.

"У цілому ситуація, мені здається, досить погана на даний момент, мабуть, найгірша з 1973 року", - сказав посол в інтерв'ю.

За словами постпреда, незважаючи на серйозні розбіжності з таких питань, як сирійська криза, Москва і Вашингтон продовжують працювати в інших напрямках.

На думку Чуркіна, причиною розбіжностей є "фундаментальна неповага і відсутність глибоких дискусій" з політичних питань. Він також звинуватив США і НАТО в порушенні договору про протиракетну оборону 2001 року у зв'язку з прийняттям до Альянсу східноєвропейських країн, а також через перспективи вступу в НАТО України і Грузії.

Піком конфлікту Чуркін назвав українську криза, анексію Криму і наступні санкції відносно Москви. Робочі контакти продовжили слабшати після порушення режиму припинення вогню в Сирії.

Чуркін також зазначив, що у відносинах країн були і позитивні моменти - ряд угод по Сирії, резолюція Ради Безпеки по боротьбі з тероризмом, домовленості з Іраном і висунення екс-прем'єр-міністра Португалії Антоніу Гутерріша на посаду генерального секретаря ООН.

Чуркін також заявив, що Росія хотіла б нормалізувати відносини з США.

Нагадаємо, 8 жовтня Росія заблокувала в Раді Безпеки ООН запропоновану Францією резолюцію про введення режиму припинення вогню в сирійському Алеппо.