ua en ru

Росія заблокувала резолюцію щодо Сирії в Радбезі ООН

Росія заблокувала резолюцію щодо Сирії в Радбезі ООН Фото: Радбез ООН

РФ не підтримала запропоновану Францією резолюцію щодо введення режиму припинення вогню в Алеппо

Росія заблокувала в Раді Безпеки ООН запропоновану Францією резолюцію щодо введення режиму припинення вогню в сирійському Алеппо. Про це повідомляє РИА Новости.

Зазначено, що документ отримав 11 голосів на підтримку, два голоси проти і ще два члена Ради утрималися. Таким чином, Росія, яка є одним із п'яти постійних членів РБ ООН, застосувала право вето.

"Проект резолюції не ухвалюється, оскільки проти нього голосував постійний член РБ ООН", - сказав постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін.

Як відомо, Росія є головою Радбезу ООН у жовтні.

Запропонований Францією проект резолюції "вимагає від усіх сторін негайно припинити повітряні бомбардування і військові польоти над містом Алеппо". Документ "закликає до негайного виконання режиму припинення вогню і безпечного, безперешкодного гуманітарного доступу по всій Сирії", а також просить сторони "запобігати попаданню матеріальних і фінансових коштів індивідуальним особам, групам і об'єднанням, асоційованим із "Аль-Каїдою", ІД та іншими терористичними групами".

У проекті також йдеться про необхідність розширеного моніторингу та дотримання режиму припинення вогню під наглядом ООН, у зв'язку з цим Радбез, як зазначено в проекті, просить генерального секретаря ООН "запропонувати варіанти з цього приводу".

Нагадаємо, раніше Росія погрожувала скористатися правом вето при голосуванні в Раді безпеки ООН за підготовлену Францією резолюцію по сирійському Алеппо.