ua en ru

На Пісного чинять найбільший тиск, - адвокат

На Пісного чинять найбільший тиск, - адвокат Фото: Валерій Пісний

Адвокат Пісного впевнений, що ніяких доказів заподіяної ним державі шкоди немає

З усіх затриманих фігурантів так званого "газового справи Онищенко" найбільший тиск виявляється на Валерія Пісного. Про це заявив адвокат Ігор Федоренко.

"Це і незаконне повторне затримання, і відмова в наданні медичної допомоги, і спроби правоохоронців розглянути справу без участі захисників і самого Пісного, і здійснення серйозного тиску на лікарів та експертів. Численні порушення чинного законодавства з Пісного зафіксовані захистом і є предметом розгляду ГПУ, судів, правозахисних організацій, і навіть ЄСПЛ", - заявив він.

Відзначимо, що раніше адвокати Пісного вже заявляли про тортури, яким піддають їх підзахисного. Один з інцидентів стався на судовому засіданні 1 липня, коли Пісного доставили до суду в несвідомому стані. Тоді лікарі (у тому числі і викликані представниками НАБУ) відзначали небезпеку, яка існує для життя і здоров'я Пісного, однак суд продовжив свою роботу. Як повідомляє Федоренко, в результаті прийнятих судом рішень Валерія Пісного двічі брали під варту, незважаючи на внесений їм застава. Між тим, за його словами, слідчі НАБУ не володіють доказовою базою, яка виправдовувала б подібний.

"На даний момент вже пройшов ажіотаж, викликаний гучними анонсами від керівників САП і НАБУ про мільярдні збитки державі, про злочинних організаціях та корупції. Суспільство і суди розуміють, що все це існує лише на папері, в документах, складених правоохоронцями. А докази ні суду, ні Верховній Раді, ні суспільству не були надані. Жодного документа про збитки не існує. Навпаки з'ясовується, що "Укргазвидобування" отримувала прибуток від видобутку газу за договорами про спільну діяльність. Ціни на газ затверджені колегіальними органами, половина голосів яких належала представникам державного сектора, але до них НАБУ питань не має, і ні один чиновник до відповідальності не притягнутий. Так де ж тут корупція? Навіть Генеральний прокурор відмовив у затвердженні підозри народному депутату, який має бути скріплено його підписом через необгрунтованість такого підозри", - заявив Федоренко.

Також за словами Федоренка, логічно було б очікувати, що при таких обставинах суд виправить помилки, покладе кінець правопорушень і звільнить незаконно ув'язнених, підкреслює юрист. Однак цього не відбувається.

"Незважаючи на розуміння, що реальний склад злочину відсутній, незважаючи на відсутність доказів у правоохоронців оприлюднених ними звинувачень, це жодним чином не впливає на долю осіб, які були затримані по цій справі. Тиск НАБУ не припиняється. Суди не реагують на численні порушення закону правоохоронцями, на відсутність доказів, стан здоров'я заарештованих, доводи захисту. Закон у цій справі не працює. А суди виконують завдання - тримати людей у в'язниці всупереч всьому. Питання - чиє це завдання? ", - додав адвокат.