ua en ru

Постачання вина з України до Росії на початку 2012 р. збільшилося більш ніж в два рази - до 12,8 млн л

Рік тому Україна була сьомим за величиною постачальником вина до Росії з часткою 6% від загального обсягу імпорту. Проте на початку 2012 року постачання вина з України виросли більш ніж в два рази, з 5,3 млн до 12,8 млн л. Тепер Україна займає четверте місце серед імпортерів вина з часткою ринку 13,2%.

За словами директора галузевого агентства ЦИФРРА Вадима Дробіза, в Росії збереглося позитивне ставлення до українських марок, до того ж українці мають можливість поставляти вина пристойної якості значно дешевше за аналогічні вина із Західної Європи і Нового Світу. Відзначимо, що за перші п'ять місяців 2012 року до Росії було ввезено 97,5 млн л вина, що на 9 млн л більше, ніж роком раніше. Зростання імпорту на 10,2% виявилося співставлюваним із зростанням внутрішнього виробництва вина (13,4% в першому півріччі 2012 року).

За оцінками Дробіза, кожна третя пляшка провина, що продається в Росії, іноземного виробництва. У загальній структурі імпорту тон, як і раніше, задають найбільші європейські винні виробники - Франція, Італія і Іспанія, при цьому французи помітно понизили свою частку ринку імпортних вин з 21,9 до 18,5%. За даними ФТС, зниження ввезення французьких вин до Росії в 2012 році склало 1,3 млн л. В цей же час обсяг імпорту іспанських вин виріс на 1,2 млн л, італійських - на 800 тис. л.

Відзначимо, один з найбільших українських виробників вина Inkerman поставлятиме до Росії продукцію традиційних грузинських марок "Сапераві" і "Ркацителі". В умовах заборони на постачання грузинських вин до Росії маркетологи називають це вдалим ходом, тим більше що юридично пред'явити компанії претензії буде складно, адже реєстровані марки - це сорти винограду, а не географічні назви.