ua en ru

Посол Франції відмовився обговорювати бюджет ЄС лише англійською мовою

Посол Франції відмовився обговорювати бюджет ЄС лише англійською мовою Фото: ілюстративне зображення (twitter.com/EU_Commission)

Посол покинув переговори про бюджет ЄС

Посол Франції в ЄС залишив дипломатичну зустріч у Брюсселі після того, як було вирішено використовувати англійську мову в новій робочій групі з планування довгострокового бюджету ЄС. Про це повідомляє видання Politico.

Зокрема, французький посол в ЄС Філіп Лягли-Коста відмовився підписати рішення Секретаріату Ради ЄС, в якому представників інших країн ЄС просили погодитися на використання тільки англійської мови та перекладу на англійську для зустрічей групи.

Після чого він покинув засідання Комітету постійних представників (Coreper), на якому мали розглядати бюджет ЄС на наступні сім років.

Пізніше, як повідомляє видання, один з дипломатів ЄС зазначив, що Рада "маневрував процедурою прийняття рішення швидко і ефективно". Як правило, на зустрічах високого рівня забезпечується переклад кількома офіційними мовами ЄС.

Згідно веб-сайту ЕС, "детальна інформація про засідання по конфігурації Ради публікується тільки на англійській і французькій мовах".

"Франція зажадала, щоб ті, хто бажає говорити на своїй мові, отримували переклад", - зазначив один з дипломатів, присутніх на зустрічі.

Французька мова є однією з офіційних робочих мов ЄС.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, середній державний борг серед країн Європейського союзу в кінці 2017 року склав 81,6% ВВП, у той же час, коли в минулому році склав 83,3%.