ua en ru

Порт "Південний" уклав новий контракт на перевалку руди: ГОКи заплатять на третину більше

Порт "Південний" уклав новий контракт на перевалку руди: ГОКи заплатять на третину більше Фото: порт "Южний" (yuzhny info)
Автор: РБК-Украина

Державне підприємство "Морський торговий порт "Південний" та компанія "Метінвест” підписали новий контракт. У рамках нового договору гірничо-металургійна компанія зобов’язується щомісяця перевалювати через порт як мінімум 1,2 млн тонн вантажів на місяць.

Також повідомляється, що компанії досягли згоди щодо цінової політики.

"У рамках контракту зафіксовано безпрецедентне зростання ставки перевалки на 33% - з 4 до 5,3 долара за тонну", - сказано у повідомленні.

Як заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, великі контракти з найбільшими українськими та міжнародними компаніями - те, що дозволяє державним портам стрімко розвиватись.

"Ми очікуємо, що подібних угод ставатиме більше, адже для держави - це збільшення надходжень до бюджету, а для приватних компаній - зростання якості сервісу", - резюмував Кубраков.

Нагадаємо, днями міністр звільнив попереднього в.о. голови порту Сергія Ковшара. Це сталося після інформації щодо можливої змови двох портів - МТП "Південного" і "ТІС" проти вітчизняних ГЗК і "Укрзалізниці", через що в Україні у травні фактично зупинилася перевалка руди на експорт.

Зокрема, адміністрація "Южного" вимагала від ГЗК розподілити обсяг перевалки порівну між обома портами.

Своєю чергою промисловці звернулися до міністра з проханням розібратися у ситуації, де явно була монопольна змова.