ua en ru

Порошенко виграв перший раунд "конституційної битви" в Раді

Однією з головних тем сьогоднішнього засідання Верховної Ради було питання змін до Конституції, які були внесені Президентом Петром Порошенком.

Однією з головних тем сьогоднішнього засідання Верховної Ради було питання змін до Конституції, які були внесені Президентом Петром Порошенком (на фото).

Вже вранці спікер Олександр Турчинов вказав на труднощі: "Складно йде процес і початок обговорення конституційного процесу. Звичайно, Конституція - це дуже важливий документ, згідно з яким повинне буде жити наша держава в цьому столітті".

Ці слова стосувалися не тільки законопроекту Порошенко. Близько полудня народні депутати відмовилася внести зміни до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів. За прийняття відповідного законопроекту в цілому проголосувало лише 111 парламентаріїв при мінімально необхідних 226.

Президентський законопроект також зіткнувся з протидією ряду фракцій. Так, "Батьківщина" на початку дня не збиралася голосувати навіть за включення його до порядку денного. Про те, що фракція не буде підтримувати законопроект, було заявлено ще на початку тижня. Голова фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв наголошував, що зміни до Конституції є косметичними, а введення інституту представника Президента на місцях - "перетягуванням ковдри".

Сьогодні ж "Батьківщина" зажадала відкласти розгляд проекту змін. Така позиція викликала критику з боку "Удару". "У тій ситуації, в якій перебуває країна, позиція деяких фракцій дуже дивна. Президент вніс комплексний документ з децентралізації влади. Якщо один пункт когось не задовольняє, то навіщо валити весь законопроект?" - обурювався член фракції "Удар" Павло Розенко.

Член депутатської групи "Економічний розвиток", колишній член фракції Партії регіонів Ярослав Сухий також назвав таку позицію неконструктивною. "Ця сила ніколи не була налаштована на конструктив, вони хочуть зірвати процес внесення змін у Конституцію, щоб цей парламент був розпущений. Головна мета "Батьківщини" - щоб Тимошенко зайшла в нову Раду", - заявив Сухий.

Політолог Євген Магда заявив РБК-Україна, що протидія "Батьківщини" президентського законопроекту пояснюється аж ніяк не його змістом. "Зараз йде боротьба не стільки за ухвалення змін до Конституції, скільки за питання дострокових парламентських виборів. Законопроект, який запропонував Президент, і його положення про децентралізацію відповідають, в принципі, європейській практиці в частині призначення представників-префектів на місця, але політичні сили несподівано вирішили виступити проти цього і продемонструвати наявність власної політичної позиції", - вважає експерт.

На думку Магди, рівень критики президентських ініціатив свідчить про те, що депутати просто хочуть поторгуватися. А виторгувати вони хочуть лише, щоб Раду не розпустили. "Вони хочуть, щоб не було швидкого розпуску Ради. Їм швидкі дострокові вибори нецікаві. Так само як "Батьківщині" нецікаві вибори за відкритими списками", - вважає політолог.

Не підтримала проект Порошенко і фракція "Свободи". Для неї основним недоліком стало посилення там ролі російської мови.

При цьому, на думку Магди, у зв'язку з високим рейтингом Президента успіх у противників його ініціативи дуже сумнівний.

Близько полудня в Раду прибув Порошенко. Президент особисто "розрекламував" в парламенті свої пропозиції. За його словами, законопроект пропонує ефективну систему децентралізації, що дозволить ліквідувати відцентрові тенденції у державі. "Переважна більшість змін стосується саме децентралізації влади та посилення статусу самоврядування і його фінансових можливостей... Це і є протиотрута проти федералізації. Україна була, є і буде унітарною державою", - заявив Порошенко.

Він у своєму виступі також спробував спростувати наділення Президента сильними важелями впливу на місцеву владу. Порошенко зазначив, що з прийняттям нової Конституції України місцеві ради перестануть бути придатками до адміністраціям, місцеві власті отримають більше повноважень, а представники Президента на місцях будуть стежити лише за цілісністю України.

В результаті народні депутати підтримали внесення до порядку денного роботи Верховної Ради України запропонований Порошенко законопроект №4178а "Про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади і місцевого самоврядування)". За відповідне рішення проголосували 277 нардепів, у тому числі 80 з 86 членів фракції "Батьківщина".

У той же час, як повідомив РБК-Україна, нардеп від "Батьківщини" Андрій Павловський, незважаючи на те, що "Батьківщина" погодилася включити до порядку денного Ради зміни до Конституції, фракція не має наміру голосувати за нього в першому читанні.

Це ж не має наміру робити фракція Партії регіонів. "У проекті немає децентралізації влади, немає статусу для російської мови, і немає гарантій за Бюджетним кодексом", - аргументував РБК-Україна один із лідерів фракції ПР, голова Партії регіонів Борис Колесніков.

А от фракція "Удар" прогнозовано заявила про намір підтримати зміни до Конституції в першому читанні. Депутатські групи "Суверенна європейська Україна" та "Економічний розвиток" також висловили готовність підтримати зміни до Конституції, запропоновані Порошенко.

Таким чином, незважаючи на те, що першу "битву" Порошенко виграв, вирішальні битви для Президента ще попереду.

У "Батьківщині" вже заявили, що перерозподіл владних повноважень сьогодні є передчасним. Фракція ініціює збір 150 підписів депутатів за зміни до Конституції. "Наша фракція чітко виступила за те, що ми виступаємо лише за включення до порядку денного цього проекту без направлення в Конституційний Суд, оскільки вже сьогодні ми ініціюємо збір 150 підписів народних депутатів під змінами до Конституції, які будуть стосуватися виключно двох розділів. Розділ перший - розділ "децентралізація", розділ другий - це приведення розділу щодо прокуратури у відповідність з європейськими стандартами", - сказав Соболєв. Депутат переконаний, що прийняти зміни в Конституцію до кінця четвертої сесії не вдасться.

Перед прийняттям законопроекту він повинен буде отримати висновок Конституційного суду щодо його конституційності. Швидше за все, з цим проблем не виникне.

Екс-міністр юстиції Сергій Головатий зазначає процедурний характер цього питання. "Конституційний суд дає висновки за 2 статтями: не порушується територіальна цілісність і права людини. У цьому законопроекті цих питань взагалі немає. Це процедурне питання. Тут немає проблеми. Конституційний суд не розглядає по суті, як сьогодні брехали депутати на Верховній Раді", - повідомив РБК-Україна Головатий.

РБК-Україна також вдалося поспілкуватися з одним із суддів Конституційного суду, який підкреслив, що питання утримання тут не стоїть. "Той проект, який пропонується, повинен бути вивчений щодо відповідності статтям 157, 158 Конституції. Це все, що потрібно. Якщо він не буде суперечити цим статтям там, де передбачено, що Конституція не може бути змінена, якщо вона передбачає обмеження прав і свобод людини і громадянина, або якщо вона спрямована на ліквідацію незалежності і територіальної цілісності. Конституція не може бути змінена в умовах воєнного та надзвичайного стану", - сказав співрозмовник.

Суддя підкреслив, що "Конституційний суд тільки готує висновок про відповідність статтям 157, 158, і якщо таких моментів не буде, незалежно від того, як хто відноситься до змісту, то висновок буде позитивним".

Сьогодні також стали відомі перші прогнози, коли ж відбудеться черговий раунд "битви за Конституцію". У парламенті прогнозують, що голосування за законопроект Порошенко в першому читанні пройде не раніше 22 липня. "Все залежить від того, яка далі буде процедура і в якому вигляді вони будуть внесені. Це точно станеться не раніше, ніж через два тижні, тобто не раніше 22 липня, коли у нас планується початок наступного пленарного тижня", - сказав депутат від "Удару" Павло Розенко.

Під час пленарного засідання Олександр Турчинов заявив, що депутати зможуть розглянути цей проект закону на наступному пленарному тижні, який пройде з 22 по 25 липня 2014 р.

Сергій Гвоздков