ua en ru

Порошенко затвердив закони щодо децентралізації повноважень з держреєстрації

Порошенко затвердив закони щодо децентралізації повноважень з держреєстрації Фото: Петро Порошенко

Зокрема Порошенко підписав закон щодо внесення змін до Бюджетного кодексу стосовно зарахування окремих адміністративних зборів

Президент України Петро Порошенко підписав закони щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Про це йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

"Глава держави затвердив Закон України № 835-VІІІ "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", який був ухвалений Верховною Радою 26 листопада", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, документом передбачено передачу органам місцевого самоврядування, місцевим держадміністраціям, нотаріусам та акредитованим суб'єктам повноважень з надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (за органами юстиції залишається державна реєстрація громадських формувань).

"Внесені зміни до низки законодавчих актів України спрямовані на реформування системи надання адміністративних послуг у вказаних сферах державної реєстрації і забезпечення її відкритості та прозорості, оперативності та своєчасності, раціональної мінімізації кількості документів та процедурних дій, оптимізацію витрат державних коштів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з метою забезпечення оптимального функціонування системи визначено розподіл адміністративного збору за державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наступним чином: 40% надходжень такого збору спрямовується до Державного бюджету України, 60% надходжень залишається у суб'єктів державної реєстрації.

Окрім цього, Порошенко підписав Закон України № 834-VІІІ "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Повідомляється, що документ спрямований на спрощення вказаної процедури та врегулювання процедурних питань, пов'язаних з передачею повноважень органам місцевого самоврядування.

Також глава держави підписав Закон № 836-VІІІ "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів".

"Документом передбачається здійснити перерозподіл надходжень державного та місцевих бюджетів у зв'язку з передачею від територіальних органів Міністерства юстиції України органам місцевого самоврядування та місцевим держадміністраціям повноважень з надання адміністративних послуг у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та системи надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", - пояснюють у прес-службі.

Як зазначається, законом спрощуються умови ведення бізнесу та продовжується реформування реєстраційної служби.

Нагадаємо, раніше Порошенко підписав проект закону №3404 "Про внесення змін до розділу Х" Перехідні положення "Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель".