ua en ru

Порошенко: Україна платила РФ 200 млн доларів на рік за зберігання відпрацьованого ядерного палива

Порошенко: Україна платила РФ 200 млн доларів на рік за зберігання відпрацьованого ядерного палива Фото: Петро Порошенко (twitter.com/poroshenko)

Після побудови власного сховища Україна не залежатиме від РФ у цьому питанні

Україна платила Російській Федерації 200 млн доларів на рік за зберігання відпрацьованого ядерного палива з вітчизняних атомних електростанцій (АЕС). Про це заявив президент України Петро Порошенко у рамках робочої поїздки на Чорнобильську АЕС.

"Ми вимушені були щороку сплачувати величезні кошти - близько 200 млн доларів - державі-агресору за зберігання відпрацьованого ядерного палива з вітчизняних АЕС", - заявив Порошенко.

Разом з тим, за словами глави держави, після побудови власного сховища Україна не залежатиме від РФ у цьому питанні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Порошенко у рамках поїздки на ЧАЕС ознайомився з ходом підготовки сховища відпрацьованого ядерного палива до проведення випробувань, які мають бути завершені вже у грудні цього року, після чого об'єкт буде вводитися в експлуатацію, а його повна експлуатація, має розпочатися у четвертому кварталі 2019 року.

Крім того, за словами Порошенка, введення в експлуатацію нового конфайнмента на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) заплановано на грудень поточного року.