ua en ru

Порошенко знову виключив федералізацію України

Порошенко знову виключив федералізацію України

Президент України Петро Порошенко знову виключив федералізацію України. Про це він заявив на засіданні Кабміну в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

"Децентралізація, яку ми розробляємо, не буде мати нічого спільного з федералізацією. Україна була, є і буде унітарною державою. Це повністю відповідає відношенню українського народу до цього, я говорив, що більше 85% твердо стоять на позиції унітарної держави. Ми повинні чути і виходити з цієї позиції українського народу", - заявив Порошенко.

"Ідеї ж федералізації нам наполегливо намагаються експортувати з сусідньої держави, причому, за іронією долі, з сусідньої держави, яке є найбільш централізованим в регіоні", - додав Президент.

У той же час він висловив готовність перейняти певний російський досвід.

"Я готовий прийняти будь механізм надання прав територіальним громадам, який існує у федеральній Росії", - зазначив Порошенко.

При цьому він підкреслив, що розраховує на завершення процесу децентралізації до місцевих виборів 2015 р.

"Є ряд питань, яких ніяк не торкнеться децентралізація. Де роль центру і держави не тільки не зменшиться, але й збільшиться. Це стосується оборони: не буде ніякої делегації прав з оборони, місцевим батальйонам, народної міліції та інших дурниць. Це стосується національної безпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією, прав і свобод громадян. Безумовно, це стосується територіальної цілісності. У процесі децентралізації потрібно посилити відповідальність за сепаратистські заяви. Не буде у нас компромісів і в питаннях державної мови. Єдиною державною мовою буде українська мова!" - заявив Порошенко.

"При цьому ми гарантуємо захист регіональних мов, які були прийняті місцевими радами. Вони будуть вільно використовувати їх вдома, на роботі, в побуті", - додав Президент України.

Нагадаємо, сьогодні в Мінську повинна пройти зустріч глав "нормандської четвірки" щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Раніше ЗМІ писали, що Президент Росії Володимир Путін висував свої вимоги до плану врегулювання конфлікту. Вони передбачали автономію для Луганської та Донецької областей у рамках своїх адміністративних кордонів; гарантії безпеки й недоторканності "органам влади" в ДНР і ЛНР, обраним 2 листопада; гарантії щодо проведення конституційної реформи, що передбачає децентралізацію та федералізацію.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що східним регіонам необхідно буде надати більше автономії.

Порошенко в свою чергу повідомляв, що готовий вирішити питання федералізації шляхом референдуму.