ua en ru

Путін виступає за автономію ДНР і ЛНР в рамках админграниц Донецькій та Луганській обл., - ЗМІ

Путін виступає за автономію ДНР і ЛНР в рамках админграниц Донецькій та Луганській обл., - ЗМІ

Президент Росії Володимир Путін (на фото) виступає за автономію самопроголошених "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" в межах адміністративних кордонів Донецької та Луганської області. Про це повідомляє "Дзеркало тижня. Україна" з посиланням на свої джерела.

За даними видання, після тристороннього телефонного спілкування між Меркель та Олланд, Путін передав своїм співрозмовникам документ під назвою "Комплекс заходів по реалізації Мінського протоколу від 5.09.2014 р. щодо врегулювання конфлікту на Південному Сході України". У самій Москві цей план називають "Тірольським" (проводиться паралель з тірольськими землями, що входять до складу Австрії та Італії, яким надані найширші повноваження).

Згідно з новим планом Путіна, Луганська та Донецька області отримують статусу автономії в межах своїх адміністративних кордонів; надаються гарантії безпеки й недоторканності "органам влади" в ДНР і ЛНР, обраним 2 листопада; Україна надає гарантії щодо виконання закону "Про особливий статус" в повному обсязі, а також гарантії щодо проведення конституційної реформи, що передбачає децентралізацію та федералізацію.

Для реалізації всього цього в документі передбачено встановлення прямого діалогу між офіційним Києвом і лідерами ДНР і ЛНР, виведення всіх українських військових формувань за межі областей та легалізація "народної міліції", якою будуть називатися існуючі на території ДНР і ЛНР військові формування.

За даними видання, отриманим з української сторони, Президент України Петро Порошенко, після ознайомлення з текстом, повідомив Путіну про неприйнятність для України запропонованого плану, вважаючи його спробою дестабілізувати ситуацію в країні з метою її розвалу.

Нагадаємо, 6 лютого Президент РФ Володимир Путін, канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент Франції Франсуа Олланд за підсумками переговорів у Москві готують документ для імплементації мінських домовленостей.