ua en ru

Порошенко пропонує ВР запровадити наказне провадження у цивільному та господарському судочинстві

Порошенко пропонує ВР запровадити наказне провадження у цивільному та господарському судочинстві Фото: Петро Порошенко

Президент зареєстрував у парламенті відповідний законопроект

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді запровадити наказне провадження у цивільному та господарському судочинстві. Про це свідчить законопроект №3769, зареєстрований в Раді 14 січня 2016 року.

Так, документом пропонується створення системи електронного наказного провадження, що дасть змогу зменшити навантаження на судову систему України шляхом встановлення нового порядку розгляду визначених законом категорій справ у короткі строки з використанням інформаційних технологій та без виклику сторін електронного наказного провадження до суду.

Так, відповідно до проекту закону, розгляд справ у порядку електронного наказного провадження передбачатиме:

1) реєстрацію стягувача та боржника в автоматизованій системі електронного наказного провадження;
2) звернення заявника через автоматизовану систему наказного провадження із заявою до суду про видачу електронного судового наказу;
3) розгляд судом отриманої заяви та видачу електронного наказу із встановленням строку для подання боржником заперечень;
4) скасування електронного наказу із роз'ясненням стягувачу його права звернутись з цими самими вимогами до суду в загальному порядку (у разі надходження від боржника заперечень);
5) внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень відомостей щодо набрання електронним наказом законної сили і надсилання його стягувачу (у разі неотримання від боржника заперечень).

Законопроектом пропонується визначити, що обов'язкові умови для розгляду справ у порядку електронного наказного провадження: 1) наявність між сторонами укладеного договору в письмовій формі; 2) вимога має обмежуватись виключно сумою грошової заборгованості, що випливає з такого договору; 3) встановлення обмеження щодо максимальної суми грошової заборгованості за вимогою: до фізичних осіб - не більше 100 розмірів мінімальної заробітної плати; до юридичних осіб - не більше 1000 розмірів мінімальної заробітної плати; 4) наявність у суду достовірних відомостей про одержання боржником проекту електронного судового наказу та ненадходження від нього заперечень з приводу пред'явлених до нього вимог.

Передбачається, що розгляд господарських справ у порядку електронного наказного провадження буде віднесено до підсудності господарського суду Чернігівської області, а розгляд цивільних - до підсудності Броварського районного суду Київської області.

Нагадаємо, Порошенко пропонує Верховній Раді запровадити систему автоматизованого арешту коштів у цивільному та господарському судочинстві.