ua en ru

Порошенко практично не має шансів переобратися на другий термін, – опитування КМІС

Порошенко практично не має шансів переобратися на другий термін, – опитування КМІС Фото: соціологічний питання (pixabay.com)

Дослідження проводилося з 5 по 19 квітня 2018 року

Петро Порошенко став би лише четвертим у першому турі президентських виборів, якби вони відбулися у квітні і в них брали б участь актор Володимир Зеленський і співак Святослав Вакарчук. Про це свідчать дані всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. У той же час у другому турі чинний глава держави не має шансів на перемогу – він програє всім можливим конкурентам.

Лідером президентського рейтингу залишається Юлія Тимошенко. У першому турі готові її підтримати 16,1% виборців (серед тих, хто визначився). Далі йдуть Анатолій Гриценко (12,7%), Олег Ляшко і Петро Порошенко (12,2%), Володимир Зеленський та Святослав Вакарчук – у них 10,8% і 9,6% відповідно. За словами соціологів, фактичним лідером є тільки Юлія Тимошенко, інші кандидати "ділять" між собою друге місце, адже розрив між ними – в межах похибки. У другому турі ситуація розгорталася б наступним чином. В парі Петро Порошенко – Юлія Тимошенко перемогла б лідер "Батьківщини" з 22,9% проти 11,8% у чинного президента. В інших парах голоси розподілилися б так: Петро Порошенко – Олег Ляшко – 12,9% і 17% відповідно, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко – 11,3% та 27,5% відповідно. Якби конкурентами чинного президента стали Юрій Бойко та Вадим Рабинович, то Порошенко програв би приблизно з 14,5%, а інші кандидати набрали б трохи більше 19%.

Цікаво, що "нові обличчя" Володимир Зеленський і Святослав Вакарчук у другому турі мали б значно більш високий рівень підтримки від 20,8% до 29% у лідера "Океану Ельзи" та від 20,6 до 27,9 у Зеленського. Обидва ймовірних кандидати перемагають всіх своїх суперників, включаючи чинного президента Петра Порошенка, крім Анатолія Гриценка, з яким результат ближче до "нічиєю". Зокрема, в парі з Вакарчуком Порошенко програв би з результатом 10,9% проти 28,6%, а з Зеленським – 13% проти 27,9%.

Якщо б у другий тур вийшла Юлія Тимошенко, то вона перемогла б Олега Ляшка, Вадима Рабиновича і Юрія Бойка, але поступилася б Анатолію Гриценку. Рівень її підтримки в другому турі коливався від 18,5% до 22,1% в залежності від суперника.

Порошенко практично не має шансів переобратися на другий термін, – опитування КМІСПорошенко практично не має шансів переобратися на другий термін, – опитування КМІСПорошенко практично не має шансів переобратися на другий термін, – опитування КМІСПорошенко практично не має шансів переобратися на другий термін, – опитування КМІСПорошенко практично не має шансів переобратися на другий термін, – опитування КМІСПорошенко практично не має шансів переобратися на другий термін, – опитування КМІСПорошенко практично не має шансів переобратися на другий термін, – опитування КМІС

Крім цього, Зеленський і Вакарчук є лідерами за максимального електорального потенціалу (сума першого/другого вибору і тих, хто в цілому допускає можливість проголосувати за кандидата). У Вакарчука він становить 26%, у Зеленського – 25%. Також ці діячі лідирують за рівнем позитивного ставлення до себе. Так, Володимиру Зеленському добре ставляться 40% опитаних, до Святославу Вакарчуку – 37,6%. У той же час дії нинішнього президента схвалюють лише 10,3% українців, тоді як негативно оцінюють його 70,8%, що є найгіршим показником серед усіх політиків.

Щодо парламентських рейтингів, то тут також простежується тенденція до оновлення. Якби парламентські вибори проходили в квітні, то у ВР пройшли б партії "Блок Святослава Вакарчука" (8,6% серед тих, хто визначився) і партія Володимира Зеленського "Слуга народу" (8,4%). Найбільшу підтримку отримала б партія "ВО "Батьківщина" (14,4%). Далі йдуть "Громадянська позиція" (11,5%), Радикальна партія Олега Ляшка (11,4%), "Блок Петра Порошенко" (9,9%), "За життя", "Опозиційний блок" – обидві з 9,3%.

Дослідження проводилося з 5 по 19 квітня 2018 року. Методом особистого інтерв'ю було опитано 2004 респондентів у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для населення України від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% – для показників близьких до 25%, 2,0% – для показників близьких до 10%, 1,4% – для показників близьких до 5%.