ua en ru

Порошенку оголосили підозру в держзраді: що відомо на даний момент

Порошенку оголосили підозру в держзраді: що відомо на даний момент Фото: 5-й президент України Петро Порошенко (eurosolidarity.org)

П'ятого президента України Петра Порошенка підозрюють у державній зраді та пособництві терористичним організаціям "ДНР" та "ЛНР". Держбюро розслідувань повідомило про підозру поштою, оскільки сам політик наразі перебуває за межами країни.

РБК-Україна зібрало все, що відомо на даний момент.

Петра Порошенка підозрюють у держзраді

Вдень 20 грудня стало відомо, що колишньому президенту Петру Порошенку підписали підозру у держзраді. Першим про це повідомив Олександр Турчинов.

За словами Турчинова, документ підписала не генпрокурор Ірина Венедіктова, а один із її заступників на прізвище Симоненко.

Незабаром ДБР підтвердило факт повідомлення підозри Порошенку. При цьому у Держбюро розслідувань зазначили, що через неможливість вручення письмового повідомлення про підозру особисто, воно було направлене за місцем проживання, реєстрації та за місцем роботи.

Що інкримінують Порошенку

Як стверджує слідство, Порошенко, діючи за попередньою змовою з групою осіб, у тому числі представників вищого керівництва Росії, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР".

Так, підконтрольним бойовикам підприємствам виплачувалися кошти за постачання вугілля на неокуповану територію України.

Розслідування ведеться за ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) КК України.

Ці статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Які докази є у слідства

У СБУ зазначають, що основою підозри стали свідчення свідків, висновки судових експертиз, аудіофайли, документи та інші докази.

Одним із них є стенограма засідання Ради нацбезпеки та оборони, на якій Порошенко давав доручення щодо зриву контрактів на постачання вугілля з ПАР.

Як заявили в СБУ, докази свідчать, що Порошенко використав надані йому президентські повноваження та інструменти, щоб контракти з ПАР були розірвані. Потім на вимогу представників РФ організував підписання від імені України контрактів на постачання вугілля з непідконтрольних територій.

Екс-президента викликають на допит 23 грудня

Як повідомив у Facebook адвокат п'ятого президента Ілля Новіков, сьогодні вдень до будинку Порошенка приїхали представники прокуратури та залишили текст підписаної підозри у справі про контрабанду вугілля з окупованого Донбасу, а також повістку на допит на 23 грудня.

Подозрение в госизмене отправлено Порошенко по почте

Фото: підозра Порошенку (facebook.com/Ilya.S.Novikov)

Де зараз знаходиться Петро Порошенко

Повістку про виклик на допит слідчі намагалися вручити Петру Порошенку у п'ятницю, 17 грудня. Проте політик їх проігнорував, сів у машину та поїхав у невідомому напрямку.

Тоді ж у прес-службі Порошенка заявили, що він вирушив у дипломатичне турне до Туреччини та Польщі.

Після повідомлення про підозру в держзраді на сайті "Європейської солідарності" з'явилася інформація про те, що Петро Порошенко перебуває у закордонному відрядженні.

Як зазначається на сайті ЄС, Порошенко повернеться в Україну "за своїм власним графіком" після візитів до Вселенського Патріарха, поїздки до Польщі, після новорічно-різдвяних канікул і запланованого після них ще одного закордонного відрядження.

СБУ продовжує розслідування у "вугільній справі"

У СБУ заявили, що підозра Петру Порошенку у державній зраді не завершує розслідування контрабанди вугілля з окупованого Донбасу у 2014-2015 роках.

Слідчі дії продовжуються, і раніше у цій справі отримав підозру нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук. Також серед фігурантів справи колишній міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, радник екс-міністра енергетики Сергій Кузяра.

За даними слідства, на початку російської окупації Донбасу група українських чиновників організувала контрабандний механізм постачання вугілля з окупованого Донбасу, щоб завадити постачанню вугілля в Україну з ПАР.

Для цього "Центренерго" уклало контракти з двома вугільними підприємствами в ОРДЛО, що не працювали. За цією схемою бойовики з так званих "ЛНР" та "ДНР" були профінансовані на понад 200 млн гривень.