ua en ru

Стало відомо, в чому саме підозрюють Порошенка і до чого тут Медведчук

Стало відомо, в чому саме підозрюють Порошенка і до чого тут Медведчук Фото: Петро Порошенко, п'ятий президент України (Віталій Носач, РБК-Україна)

Сьогодні, 20 грудня, п'ятому президенту України Петру Порошенку повідомили про підозру у вчиненні державної зради. За даними слідства, перебуваючі на посаді президента, він поставив Україну в енергетичну залежність від Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Службу безпеки України.

В основу підозри, як зазначили в СБУ, лягли покази свідків, висновки судових експертиз, аудіофайли, документи та інші докази. Серед доказів, зокрема, стенограма засідання Ради нацбезпеки і оборони, на якому Порошенку давав доручення щодо зриву контрактів на постачання вугілля з ПАР.

"У своїй сукупності вони свідчать, що Порошенко, перебуваючи в той час на посаді президента, використав надані йому повноваження та інструменти впливу, щоб контракти з ПАР були розірвані. А потім на вимогу представників РФ організував підписання від імені України контрактів на постачання вугілля з непідконтрольних територій", - заявив начальник управління Головного слідчого управління СБУ Анатолій Буліч.

Слідство також вважає, що дії Порошенка допомогли Росії та підконтрольним їй терористичним організаціям "ЛНР" і "ДНР" вести підривну діяльність проти України.

Порошенко та нинішній нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук є ключовими фігурантами справи про постачання вугілля з ОРДЛО. Раніше правоохоронці повідомляли, що Медведчук у 2014-2015 роках у змові з українськими чиновниками зірвав поставки вугілля з ПАР та організував канал контрабанди з ОРДЛО. Сьогодні ж СБУ заявила, що змова була організована безпосередньо з Порошенком.

У 2014 році п'ятий президент, за даними СБУ, доручив генпрокурору та міністру внутрішніх справ створити перешкоди для виконання контракту з ПАР, а також почати кримінальне переслідування керівника "Укрінтеренерго".

Замість ПАР вугілля постачали з двох фактично недіючих вугільних підприємств, розташованих на окупованих територіях Донбасу. Слідство встановило, що тодішній міністр енергетики Володимир Демчишин призначив керівниками цих підприємств проросійських бойовиків, а також під тиском змусив "Центренерго" укласти з ними контракти.

Завдяки цій схемі проросійські бойовики були профінансовані на понад 200 млн гривень.

Також у цій справі фігурує Сергій Кузяра, який виступав переговорником з представниками так званих "ЛНР" та "ДНР".