ua en ru

Порошенко назвав умови для відновлення купівлі газу в РФ

Порошенко назвав умови для відновлення купівлі газу в РФ Фото: Порошенко розповів, за яких умов можливі закупівлі газу у РФ (prezident.gov.ua)

Глава держави підкреслив, що зараз ціна газу в Україні справедлива

Президент України Петро Порошенко назвав умови, при яких можливе відновлення закупівель Україною російського газу. Про це він повідомив в ході робочої поїздки в Одеську область.

"Ми виграли Стокгольмський арбітраж. 20 років Україна була на голці корупції та залежності від Російської Федерації по газу. Пам'ятаєте, як ми зустрічали попередні Нові роки? Весь час були переговори щодо постачання газу, весь час звинувачували Україну газ крадемо, то транзит не можемо забезпечити. Що зробилося за останні два роки - ми енергетично незалежні. Вони стукають: "Може візьмете наш газ?" - "Та ні, у нас все в порядку. Якщо він буде дешевий, якщо він буде чесний, не корупційний - будь ласка", - заявив глава держави.

При цьому президент підкреслив, що зараз в Україні справедливі ціни на газ.

Нагадаємо, 22 грудня 2017 року НАК "Нафтогаз Україна" виграла Стокгольмський арбітраж у "Газпрому".

Спір стосувався заборгованості України за поставлений російським монополістом газ.

При цьому,російський газовий монополіст "Газпром" заявляє про стягнення з НАК "Нафтогаз України" арбітражним судом Стокгольма 1,8 млн доларів штрафу за прострочення платежу за поставлений газ і про те, що суд нібито зобов'язав "Нафтогаз" щорічно з 2018 року відбирати і оплачувати 5 млрд куб. м газу.