ua en ru

"Нафтогаз" виграв Стокгольмський арбітраж у "Газпрому"

"Нафтогаз" виграв Стокгольмський арбітраж у "Газпрому" Фото: "Нафтогаз" (РБК-Україна)

"Нафтогаз" виграв арбітраж проти "Газпрому" за контрактом на поставку газу за всіма спірними питаннями

НАК "Нафтогаз Україна" виграла Стокгольмський арбітраж у російського "Газпрому". Про це РБК-Україна повідомили у "Нафтогазі".

Так, "Нафтогаз" виграв арбітраж проти "Газпрому" за контрактом на поставку газу за всіма спірними питаннями.

Арбітражний суд повністю відхилив вимоги "Газпрому" за положенням "бери або плати" на суму 56 млрд доларів за 2012-2017 роки.

Крім того, "Нафтогаз" домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів у понад 10 разів у відповідності до його фактичних потреб у імпорті газу.

Так, ціна газу, отриманого "Нафтогазом" у 2 кварталі 2014 року, знижена на 27% з 485 дол./тис. кубометрів до 352 дол./тис. кубометрів. Таким чином, завдяки перегляду контрактної ціни "Нафтогаз" зекономив 1,8 млрд доларів на газі, придбаному у 2014-2015 роках.

Крім того, Арбітражний суд визнав недійсними кабальні положення контракту, привівши його до ринкових європейських стандартів

Як повідомляється, "Нафтогаз" оцінює загальний позитивний ефект рішень арбітражу у понад 75 млрд доларів за весь термін дії контракту на поставку газу. Також зазначається, що "Нафтогаз" вимагає до 16 млрд доларів у арбітражі за транзитним контрактом; рішення за цим питанням очікується 28 лютого 2018 року.

Тут ми, тут ми)) Поки що офіційні заяви: Нафтогаз виграв арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу за вс...

Опубліковано Нафтогаз України - Naftogaz 22 грудня 2017 р.

Нагадаємо, у жовтні в Стокгольмському арбітражі завершилися слухання по суперечці НАК "Нафтогаз України" і російського "Газпрому".

Зазначимо, суперечка в Стокгольмі між "Газпромом" і "Нафтогазом" була розпочата після вистави "Нафтогазом" відповідного клопотання ще 13 жовтня 2014 року. 5 березня 2015 р. в Стокгольмі відбулося перше слухання з процедурних питань, на якому, зокрема, 30 квітня було визначено як дата подачі позовних вимог до "Газпрому" з боку "Нафтогазу" щодо транзитного контракту. Наприкінці січня 2015 року "Нафтогаз" подав позовні вимоги проти "Газпрому" в арбітраж щодо контракту на поставку газу.