ua en ru

Порошенко: "Нафтогаз" звернеться в арбітраж в разі розірвання контрактів "Газпромом"

Порошенко: "Нафтогаз" звернеться в арбітраж в разі розірвання контрактів "Газпромом" Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна/Віталій Носач)

Контрактами між "Нафтогазом" і "Газпромом" не передбачено їх розірвання в односторонньому порядку

НАК "Нафтогаз України" звернеться до арбітражного суду за додатковою компенсацією за вчинені дії "Газпрому" у разі розірвання газових контрактів. Про це сказав президент України Петро Порошенко під час наради з енергетичної безпеки в п'ятницю, 2 березня.

"Контрактами між "Нафтогазом" і "Газпромом" не передбачено їх розірвання в односторонньому порядку. Я впевнений, що якщо це відбудеться, НАК "Нафтогаз" звернеться в арбітраж за додатковою компенсацією за вчинені безвідповідальні дії "Газпрому"", - заявив Порошенко.

За словами Порошенка, подібні заяви "Газпрому" можуть пояснюватися лише небажанням виконувати свої контрактні зобов'язання. Президент також запевнив українців, що енергетична ситуація в країні знаходиться під контролем.

Нарада щодо ситуації в енергетичному секторі

Контрактами між "Нафтогазом" та "Газпромом" не передбачено право їх розірвання в односторонньому порядку, і подібні заяви "Газпрому" можуть пояснюватися лише небажанням виконувати свої контрактні зобов'язання. Ми вітаємо заяви наших міжнародних партнерів щодо дій "Газпрому". Вони добре розуміють, хто несе відповідальність за спробу створити кризу. МЗС України проінформував наших партнерів про заходи, які вживатиме наша держава. Україна підтвердила статус надійного транзитера, а «Газпром», на жаль, знову спробував застосувати постачання газу як механізм політичного тиску. У них нічого не вийде! Впевнений, що контракт з «Газпромом» не буде розірвано, а транзиту нічого не загрожує. Хочу заспокоїти українців: енергетична ситуація в країні знаходиться під контролем. #NaftogazWins

Опубліковано Петром Порошенком 2 березень 2018 р.

Нагадаємо, у п'ятницю, 2 березня, стало відомо, що російський газовий монополіст ВАТ "Газпром" почав процедуру розірвання всіх газових контрактів з Україною. Про це заявив глава російського регулятора Олексій Міллер.

Раніше Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма ухвалив рішення на користь НАК "Нафтогаз України" за ключовою вимогою української сторони в рамках спору за контрактом на транзит російського газу в країни Європи.