ua en ru

"Газпром" приступає до розірвання усіх договорів з Україною

"Газпром" приступає до розірвання усіх договорів з Україною Фото: "Газпром" розриває договори з Україною (gazprom.ru)

Компанія готує позов в Стокгольмський арбітраж

Російський газовий монополіст ВАТ "Газпром" почав процедуру розірвання всіх газових контрактів з Україною. Про це заявив глава російського регулятора Олексій Міллер.

"Газпром" змушений негайно почати в Стокгольмському арбітражі процедуру розірвання контрактів з "Нафтогазом України" на постачання і транзит газу", - заявив він.

Він вважає, що суд виніс таке рішення у зв'язку з тим, що в Україні різко погіршилася економічна ситуація".

"Ми категорично проти того, щоб за наш рахунок вирішувалися економічні проблеми України. Продовження дії контрактів для "Газпрому" - економічно недоцільно і невигідно", - сказав Міллер.

У свою чергу, у НАК "Нафтогаз України" заявили, що поки не отримували від "Газпрому" ніяких документів.

"Нафтогаз поки що не отримав ніяких документів від Газпрому, наразі не коментуємо", - повідомили у НАК.

Нагадаємо, Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма вчора ухвалив рішення на користь НАК "Нафтогаз України" за ключовим вимогу української сторони в рамках спору за контрактом на транзит російського газу в країни Європи.

"Трибунал підтвердив порушення "Газпромом" зобов'язань щодо обсягів транзиту і присудив компенсацію у розмірі 4,63 млрд доларів. Це рішення означає, що "Газпром" повинен заплатити компенсацію "Нафтогазу" у розмірі 2,56 млрд доларів з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках", - заявила НАК "Нафтогаз".

Як повідомляло РБК-Україна, фактично, це означає, що компенсація, виплату якої трибунал присудив "Газпрому", "покриває" борг української компанії за газ у розмірі понад 2 млрд доларів. Арбітри присудили НАКу оплату цієї суми на користь "Газпрому" в грудні 2017 року, коли прийняли остаточне рішення за позовом про контракт купівлі-продажу російського газу.

"Газпром" відреагував на рішення Стокгольмського арбітражу вже вночі. Російська компанія підтвердила оголошений "Нафтогазом" обсяг компенсації, які "Газпром" за рішенням трибуналу повинен виплатити українській стороні.

"З урахуванням раніше присудженої на користь" Газпрому "суми за контрактом на поставку арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого" Газпром "зобов'язаний заплатити" Нафтогазу "2,56 мільярда доларів", - цитують повідомлення "Газпрому" РИА Новости.

При цьому, російське видання уточнило, що в "Газпромі" з рішенням арбітражу не згодні, "вказавши, що за підсумками такого вердикту виник дисбаланс у відносинах з "Нафтогазом" щодо постачання та транзиту газу. У компанії пообіцяли захищати свої права усіма законними способами.

Сперечатися українська і російська газові компанії почали 16 червня 2014 року. В цей день НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" обмінялися зустрічними позовами, які подали до Стокгольмського арбітражу. Оскаржити знамениті контракти купівлі-продажу і транзиту російського газу від 19 січня 2009 року в рамках шведського права сторони домовилися ще в момент їх підписання. Контракти діють до кінця 2019 року.