ua en ru

Японія може допомогти Україні у створенні Держбанку розвитку

Японія може допомогти Україні у створенні Держбанку розвитку Фото: Віктор Галасюк

Японська агенція міжнародного співробітництва зможе надати Україні необхідну консультаційну допомогу

Японська агенція міжнародного співробітництва (JICA) та Японський Інститут Економічних Досліджень (JERI) зможуть надати Україні необхідну консультаційну допомогу та супровід у створенні Державного банку розвитку. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України .

"Без власного банку розвитку ми будемо ще десятки років сидіти на голці закордонних кредитів, проїдати їх, експортувати сировину, а, отже, остаточно відстанемо від європейських сусідів", - вважає голова парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва, нардеп Віктор Галасюк, який перебуває в Токіо з робочим візитом.

Парламентар зазначив, що після створення Банку розвитку японська економіка протягом понад 15 років зростала в середньому більш ніж на 9% на рік. Наразі активи Банку становлять 158 млрд долларов, а кредитний портфель – 130 млрд. Власником Банку на 100% є уряд Японії, але в подальшому не виключена приватизація. Інституція діє на основі спеціального закону та не підпадає під стандартні нормативи центробанку. Кредитні ставки відрізняються залежно від пріоритетності галузей (історично перевагу віддавали тим, що приносять валюту), строк кредитування - близько 10 років.


Зазначається, що Банк кредитує 40-50% вартості проекту і взагалі не кредитує держпідприємства, а лише приватний сектор економіки, а також фінансує екстрені потреби (подолання наслідків землетрусів, порятунок стратегічних підприємств).

Нардеп пообіцяв після повернення до України спрямувати відповідний офіційний лист до Кабінету міністрів.

Нагадаємо, японський уряд додатково виділить на підтримку постраждалих в результаті збройного конфлікту в Донецькій і Луганській областях 13,64 млн доларів.