ua en ru

В Японії помер колишній американський військовий, який втік в КНДР

В Японії помер колишній американський військовий, який втік в КНДР Фото: Чарльз Дженкінс (wikipedia.org/wiki/Charles_Robert_Jenkins)

Колишній американський військовий був у полоні КНДР майже 40 років

У Японії у віці 77 років помер колишній американський військовий Чарльз Дженкінс, який втік до КНДР. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як наголошується, колишній американський сержант Дженкінс і ще троє військових США втекли в Північну Корею в 1960-ті роки, побоюючись, що загинуть на війні у В'єтнамі.

Дженкінс вважав, що в Північній Кореї він зможе попросити політичного притулку в посольстві СРСР і таким чином повернутися в США при обміні ув'язнених. Дженкінс здався північнокорейським солдатам, йому було 24 роки. Разом з тим, посольство СРСР не надало йому політичного притулку, а передало КНДР. Дженкінс залишався бранцем у КНДР протягом майже 40 років, в 2004 році його відпустили, він проживав в Японії на острові Садо зі своєю дружиною, також колишньої ув'язненої в Північній Кореї.

Після звільнення він здався Сухопутним військам США в Японії та за рішенням військового суду був засуджений до 30 днів в'язниці за негідну поведінку.

"У пізніх інтерв'ю Дженкінс зізнавався, що був дурнем. Всі американські перебіжчики були змушені вивчати вчення тодішнього лідера КНДР Кім Ір Сена; виконували перекладацькі роботи і викладали англійську мову. Вони також стали знаменитостями, коли вони виступали в північнокорейських пропагандистських фільмах, граючи головну роль в якості західних лиходіїв. Дженкінс розповідав, що його викрадачі часто били його і проводили жорстокі тортури. Зокрема, без анестезії зрізали татуювання сухопутних військ США", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство закордонних справ Північної Кореї (КНДР) повідомило, що початок війни на Корейському півострові під тиском Сполучених Штатів Америки є встановленим фактом.