ua en ru

У Полтавській області злочинна група привласнила 7 млн гривень благодійних внесків

У Полтавській області злочинна група привласнила 7 млн гривень благодійних внесків Фото: у Полтавській обл. шахраї привласнили 7 млн грн благодійних внесків (УНІАН)

Із 2012 року псевдоблагодійники ошукали понад півтисячі підприємців

У Полтавській області кіберполіція припинила діяльність злочинної групи, учасники якої під приводом збору благодійних внесків для учасників АТО та для соціально незахищених осіб привласнила понад сім мільйонів гривень. Про це повідомляє прес-служба поліції.

За даними правоохоронців, починаючи з 2012 року, псевдоблагодійники ошукали понад півтисячі підприємців та агропромисловців з різних областей України. Зловмисників підозрюють у скоєнні 103 епізодів злочинної діяльності

"Поліцейські встановили, що спільники обирали жертву і спочатку надсилали на офіційну скриньку електронного листа від фіктивної благодійної організації з відповідними реквізитами, печатками та підписами службових осіб. Після листа був телефонний дзвінок псевдорадника або представника голови обласної державної адміністрації чи його заступника", - йдеться у повідомленні.

Таким чином зловмисники збирали гроші начебто на лікування важко хворих дітей або придбання їм нового одягу та взуття. "Благодійники" розраховували, що ніхто із підприємців не перевірятиме використання грошей, наданих на благодійність.

У Полтавській області злочинна група привласнила 7 млн гривень благодійних внесківУ Полтавській області злочинна група привласнила 7 млн гривень благодійних внесківУ Полтавській області злочинна група привласнила 7 млн гривень благодійних внесків

Фото: у Полтавській обл. шахраї привласнили 7 млн грн благодійних внесків (mvs.gov.ua)

"Однак серед голів сільгосппідприємств знайшлися ті, хто засумнівався в дійсності намірів благодійників. Насамперед тому, що існує офіційний механізм реалізації соціально-гуманітарних проектів, що координуються органами влади. Тоді "благодійниками" зацікавилась поліція", - повідомили правоохоронці.

Працівникам відділу протидії кіберзлочинності в Полтавській області вдалося затримати чотирьох учасників злочинної групи, до складу якої входили троє чоловіків та одна жінка. Поліцейські провели вісім санкціонованих обшуків у центральному офісі псевдоблагодійників, розташованому у Києві, а також за місцем їх проживання.

Правоохоронці вилучили 14 одиниць комп'ютерної техніки, понад 30 мобільних телефонів, 15 флеш-носіїв інформації, три роутери, понад 29 сім-карт різних операторів, документація, чорнові записи, 12 печаток та штампів фіктивних благодійних організацій, 14 пластикових карт різних банків, на які жертви перераховували кошти, понад 5 тис. доларів. На вилучені кошти накладено арешт, а банківські рахунки фіктивних благодійних організацій заблоковані.

На сьогодні чотирьом спільникам, серед яких - один працівник банківської установи, котрий мав доступ до відповідних баз даних та розрахункових рахунків, повідомлено про підозру у скоєнні 103 епізодів злочинної діяльності. Їхні дії кваліфікуються як шахрайство, вчинене у великих розмірах, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, а також – несанкціоноване розповсюдження інформації з обмеженим доступом.

Усім чотирьом підозрюваним обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб з правом внесення застави у розмірі 1,2 мільйон гривень кожному.

Нагадаємо, раніше Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) повідомив, що щорічна вартість кіберзлочинності досягла 600 млрд доларів у всьому світі, чому сприяла зростаюча складність хакерів і поширення кримінальних ринків і криптовалют.