ua en ru

Щорічний збиток від кібератак по всьому світу складає близько 600 млрд доларів

Щорічний збиток від кібератак по всьому світу складає близько 600 млрд доларів Фото: кібератаки щорічно "з'їдають" близько 600 млрд доларів у світі (колаж РБК-Україна)

Росія визнана лідером в області кіберзлочинності

Щорічна вартість кіберзлочинності досягла 600 млрд доларів у всьому світі, чому сприяла зростаюча складність хакерів і поширення кримінальних ринків і криптовалют. Про це свідчать дані дослідження, проведеного фірмою-виробником захисних програм McAfee з Центром стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), повідомляє портал Rappler.com.

У підготовленому дослідниками звіті йдеться про те, що крадіжка інтелектуальної власності становить близько чверті вартості кіберзлочинності в 2017 році.

Хакери з Росії, Північної Кореї та Ірану в основному націлені на фінансові установи, а Китай є найактивнішим у кібер-шпигунстві.

Дослідники заявили, що вимагання є найдинамічнішим компонентом кіберзлочинності, чому сприяє легка доступність ринків, що пропонують хакерські послуги.

Глобальний звіт про дослідження був оприлюднений через кілька днів після того, як Білий дім опублікував звіт про те, що кібератаки коштували Сполученим Штатам від 57 млрд до 109 млрд доларів в 2016 році. У своєму звіті США попередили про "побічний ефект" для більш широкої економіки, якщо постраждають певні сектори.

В глобальному масштабі злочинці використовують одні і ті ж інструменти для крадіжки даних або особистих даних, банківських хаків та інших злочинів, пов'язаних з анонімністю, збереженої при використанні биткоина або інший кріптовалюти.

"Цифровий світ проник майже кожен аспект нашого життя, включаючи ризик і злочинність, Тепер злочинність стала більш ефективною, менш ризикованою, більш прибутковою і ніколи не була настільки легкою", - сказав Стів Гробмана, головний технічний директор McAfee.

У свою чергу, віце-президент CSIS Джеймс Льюисзаявил, що геополітичні ризики кіберзлочинності є ключовим елементом у цих атаках.

"Наше дослідження підтвердило той факт, що Росія є лідером в області кіберзлочинності, відображаючи вміння свого хакерського співтовариства і його презирство до західних правоохоронним органам", - сказав Льюїс.

За його словами, другий у рейтингу йде Північна Корея, оскільки нація використовує розкрадання кріптовалюти, щоб допомогти фінансувати свій режим. Крім того, відзначається збільшення центрів хакерських атак в Бразилії, Індії та В'єтнамі.

Згідно з останнім звітом McAfee-CSIS, витрати на кіберзлочинність зросли з 2014 року на 445 млрд доларів.

Дослідження не намагався виміряти вартість усіх шкідливих дій в Інтернеті, але було зосереджено на втрати службових даних, онлайн-шахрайства та фінансових злочинах, маніпуляціях, спрямованих на публічно торгуються компанії, киберстрахование і репутаційний збиток.

Нагадаємо, Британія і Данія звинуватили Росію в організації атак вірусу NotPetya, тим самим приєднавшись до аналогічних звинувачень США.