ua en ru

Польський суд забрав у РФ будівлю дипломатів

Польський суд забрав у РФ будівлю дипломатів Фото: будинок на вул. Собеського 100 у Варшаві

Суд прийшов до висновку, що росіяни не мають права на володіння нерухомістю

У четвер, 27 жовтня, Варшавський окружний суд видав вердикт, згідно з яким Російська Федерація зобов'язана передати польській стороні нерухомість у Варшаві. Про це повідомляє "Польське радіо".

Згідно з повідомленням, суд прийшов до висновку, що росіяни не мають права на володіння нерухомістю.

На вул. Собеського, 100 у Варшаві знаходиться багатоповерховий житловий будинок, який у часи ПНР був готелем і резиденцією російських дипломатів. Право входити на його територію мали тільки уповноважені особи з СРСР, а потім - з Російської Федерації, пише видання.

Оголошений вирок був виданий у так званому заочному режимі. На його оголошення прийшла тільки представник Генеральної Прокуратори державних фінансів адвокат Сільвія Генріх, що представляла позивачів - казначейство Польщі і місто Варшава.

Рішення суду повинно бути виконано негайно. Сторона-відповідач має право на вираження протесту протягом двох тижнів.

"Слід зазначити, що відповідач - Російська Федерація - не дала відповіді на позов, на суді не було нікого з її представників. Твердження позивача охоплюються презумпцією достовірності", - пояснила суддя Дорота Стоковська-Коморовска.

На думку суду, нерухомість не була переведена СРСР у вічне використання.

"Відповідач з позовом не має ніякого права на володіння цією нерухомістю, протягом 20 років у будинку ніхто не живе, а він перетворився в руїни, хоча його і огороджено і за ним ведеться спостереження", - зазначила суддя.

Також видання повідомляє, що 9 листопада суд видасть інший вирок у справі бездоговірного використання росіянами нерухомості за адресою вул. Собеського, 100 у Варшаві. Генеральна Прокуратора державних фінансів вимагає понад 7,8 мільйона злотих.

Мова йде про бездоговірне використання цієї нерухомості в 2012-2015 роках.

Нагадаємо, Порошенко відвідає Польщу з офіційним візитом 2-3 грудня.