ua en ru

Польський Сенат відкликав з Сейму законопроект про заборону українського націоналізму

Польський Сенат відкликав з Сейму законопроект про заборону українського націоналізму Фото: сенат Польщі

Пропозицію про відкликання нового закону з Сейму підтримали 49 сенаторів

За поданням спікера Станіслава Карчевського польські сенатори відкликали з сейму зміни до закону про заборону пропаганди комунізму та інших тоталітарних систем у назвах будинків, споруд і об’єктів громадського призначення. Новий документ передбачав розширення застосування цього закону, зокрема, на український та литовський націоналізм, передає "Польське радіо".

Так, пропозицію про відкликання нового закону з сейму підтримали 49 сенаторів, проти були 12, утрималися - 7.

Зазначається, що причиною відхилення проекту закону стали запропоновані минулоріч положення про розширення застосування закону про український та литовський націоналізм.

"Ми не можемо дозволити собі псувати взаємини із сусідами… В основі цього закону було позбавлення залишків комунізму, що було дуже розширено. Прошу відкликати цей новий закон із Сейму", - сказав у сенаті сенатор Роберт Мамонтов, представляючи ініціаторів проекту відхилення змін.

При цьому під час дискусії сенатор Єжи Червінський наголосив, що він вперше спостерігає таку дивну процедуру, коли сенат відкликає з сейму нещодавно направлений туди проект. На його думку, це може бути пов’язано із втручанням посла України у Польщі.

"Якщо це правда, то це дуже погано. Це свідчило би про те, що колись ми слухали протягом тривалого часу Москву, потім впродовж багатьох років Берлін, а тепер Київ", - підкреслив Червінський.

Зазначимо, сенатський проект змін до закону надійшов до сейму наприкінці жовтня минулого року, після чого він був направлений до комісії адміністрації та внутрішніх справ і комісії територіального самоврядування та регіональної політики.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ Польщі звільнить співробітників, які співпрацювали зі спецслужбами Польської народної республіки (Польща часів соціалізму, - ред.).