ua en ru

У Польщі проходять мітинги на захист цивільних прав та демократії

У Польщі проходять мітинги на захист цивільних прав та демократії Фото: мітинги в Польщі

Мітинги в Польщі викликані громадським невдоволенням через нову поправку до Закону про поліцію

Польський "Комітет з охорони демократії" (КОД) організував сьогодні, 23 січня 2016 року, мітинги в Польщі, а також у деяких європейських столицях. Акції проводяться під гаслом "На захист своєї свободи", повідомляє місцеве видання Rp.pl.

Як повідомляється, мітинги в Польщі проходять в 36 містах, зокрема, таких як: Білосток, Бидгощ, Ченстохова, Гданськ, Катовіце, Кєльце, Кошалін, Краків, Люблін, Лодзь, Ольштин, Ополє, Познань, Жешув, Щецин, Варшава, Вроцлав.

Крім того, демонстрації проходять і за кордоном. Зокрема, до мітингувальників приєдналися Берлін, Брюссель, Лондон, Мельбурн, Париж, Стокгольм і Відень.

У Польщі проходять мітинги на захист цивільних прав та демократії

Фото: протести в Польщі

"Ми не революціонери, революціонери це ті, хто порушує порядок, прагне насильно нав'язати свій порядок. Ми хочемо зберегти демократію і свободу", - сказав у своєму виступі лідер "Комітету з захисту демократії" Матеуш Кийовський.

У Польщі проходять мітинги на захист цивільних прав та демократії

Фото: мітинги в Польщі

Як повідомляється, демонстрації почалися о 12:00. У Варшаві учасники зібралися перед будівлею прем'єр-міністра, а звідти рушили до президентського палацу.

У Польщі проходять мітинги на захист цивільних прав та демократії

Фото: мітинги на захист цивільних прав та демократії у Польщі

"Більшість в парламенті має право змінити країну, має право вносити передвиборчі обіцянки, для реалізації своїх програм, має право змінювати політику, але не має права змінювати основи демократичної системи", - сказав Кийовський.

На його думку, нова поправка до Закону про поліції Польщі, яку польський парламент прийняв 15 січня 2016 року, загрожує недоторканності приватного життя громадян.

Зокрема, новий закон про поліцейський контроль передбачає розширення повноважень правоохоронців в області спостереження та збору даних в електронному вигляді. Закон частково порушує професійну таємницю лікарів, журналістів та адвокатів, не підлягають використанню лише таємниця сповіді та бесіди з захисниками в суді для слідчих.

Opole 23.01Było nas sporo przy - 6 Fot. Michał Korbański

Опубликовано Komitet Obrony Demokracji 23 января 2016 г.

"... Під загрозою знаходиться наша недоторканність приватного життя, за нами можуть стежити і будинках, і в Інтернеті. Вони відстежували наші дзвінки без судового розгляду. Це порушення нашого права на недоторканність приватного життя. Це ще один спосіб порушити нашу свободу", - заявив він, коментуючи поправку до Закону про поліції.

Нагадаємо, 9 січня 2016 року у Польщі пройшла серія протестів через скандальний закон про ЗМІ.