ua en ru

Екс-президента Польщі підозрюють у розголошенні секретних документів

Екс-президента Польщі підозрюють у розголошенні секретних документів Фото: Лех Валенса

Якщо вина Леха Валенси буде доведена, йому може загрожувати тюремний термін від 3 до 5 років

Колишній президент Польщі Лех Валенса може опинитися у в'язниці за публікацію секретних державних документів. Про це повідомляє польський телеканал ТВН24.

Повідомляється, що розслідування щодо Валенси почалося 15 травня на підставі заяви Агентства внутрішньої безпеки Польщі. Його підозрюють у публікації в 1990 році секретного листування керівників Управління держбезпеки, в якому говорилося про дачу, куплену МВС поруч з дачею Валенси з метою стеження за ним.

Імовірно, стеження органів безпеки було встановлено в період, коли майбутній президент Польщі ще керував профспілкою "Солідарність". Якщо вина Валенси буде доведена, то йому може загрожувати тюремний термін від 3 до 5 років.

Екс-президент Польщі відкидає подібні звинувачення. В інтерв'ю "Газета Виборча" він запросив правоохоронні органи відвідати і оглянути його будинок і зазначив, що у нього немає нічого протизаконного.

Лех Валенса був президентом Польщі з 1990 по 1995 рр.. У 1983 році він став лауреатом Нобелівської премії миру.

Нагадаємо, в лютому повідомлялося, що Валенса заперечує причетність до спецслужб у часи комуністичної Польщі.

Валенса категорично спростував результати експертизи, які показали, що він співпрацював з комуністичною таємною поліцією Польщі на початку 1970-х років.