ua en ru

Польща заявила про нові факти розслідування катастрофи під Смоленськом

Польща заявила про нові факти розслідування катастрофи під Смоленськом Фото: міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич

На тілах деяких загиблих були виявлені сліди вогню, які не можна пояснити пожежею, що виникла на місці катастрофи ТУ-154М

Комісія з розслідування причин катастрофи під Смоленськом, у якій загинув президент Польщі Лех Качинський, представила нові результати своєї роботи. Про це повідомляє "Радіо Польща".

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич заявив, що російська сторона знайшла чорний ящик президентського літака через кілька хвилин після катастрофи, прослухала запис, після чого помістила ящик в уламки.

Крім того, слідчі повідомили, що уламки президентського літака ТУ-154М лежали щонайменше за 60 метрів до берези, в яку, за версією росіян, врізався літак. Уламки лівого крила літака повинні були перебувати в різних місцях, деякі на відстані 30 метрів від берези.

Всі ці факти говорять про те, що в останній фазі польоту розташування літака відрізнялося від того, яке було зазначено у звітах комісії Росії і Польщі.

На думку члена Слідчої комісії Марека Домбровського, під керівництвом на той момент глави МВС Польщі Єжи Міллера були вчинені маніпуляції з отриманими даними бортових реєстраторів.

Ще кілька невідповідностей стосуються розташування тіл загиблих у катастрофі.

Так тіло командувача ВПС Польщі генерала Анджея Бласіка повинно було знаходитися поруч з тілами інших пасажирів, а не в кабіні пілотів. При цьому тіла членів екіпажу були розкидані в трьох різних місцях.

За заявами Комісії на тілах деяких загиблих були виявлені сліди вогню, які не можна пояснити пожежею, що виникла на місці катастрофи ТУ-154М.

Також у рамках засідання парламентського комітету з оборони був показаний відеозапис розмови тодішніх прем'єр-міністрів Володимира Путіна та Дональда Туска на місці аварії.

"На записі політики говорять про те, що президентський літак летів дуже низько, зачіпаючи дерева і з випущеними шасі вдарився об землю, після чого перекинувся горілиць", - йдеться в повідомленні.

Мацеревич зазначив, що автором записи швидше за все є оператор Польського телебачення. Однак чи є фільм повним невідомо.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Польща продовжила строк слідства по Смоленській катастрофі.